Работодателски организации ще обжалват вдигането на минималната заплата

Според тях решението е незаконно

27.01.2017 | 15:50 Редактор: Жанета Нейкова
Работодателски организации ще обжалват вдигането на минималната заплата

 

Увеличението на минималната работна заплата ще бъде обжалвано в съда от работодателските организации.

Това обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал и Българска търговско-промишлена палата, пише "Труд", цитиран от Dnes.bg

Четирите организации ще внесат другата седмица жалба във Върховния административен съд, с която ще искат да се отмени решението на кабинета за повишение на минималната заплата, уточни Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

Обжалването е в отговор на решението на правителството от 1 януари 2017 г. размерът й да се увеличи на  460 лв, което е ръст с 9,5% спрямо миналата година.

Това решение е незаконно, защото не е имало обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, коментира и Васил Велев, председател на АИКБ.

По закон заседание на тристранката трябва да бъде свикано пет дни предварително, а два дни преди това на участниците да бъдат предоставени материалите. "На практика заседанието беше свикано в четвъртък и се проведе в петък, което е нарушение", уточни Велев. Това стана причина всички работодателски организации да напуснат последното съвещание.

Цялата статия прочетете в Dnes.bg