Бизнесът във Великобритания представи списък с желания за отношенията с ЕС след Brexit

Ключови искания са лесен достъп до работната ръка и пазарите на съюза

21.12.2016 | 17:05 Редактор: Жанета Нейкова
Бизнесът във Великобритания представи списък с желания за отношенията с ЕС след Brexit

Британските компании представиха списък с желания за бъдещите отношения между страната и Европейския съюз (ЕС) след Brexit на министър-председателя Тереза Мей, като ключовите искания за много от секторите са лесен достъп до работната ръка и пазарите на съюза, съобщава Bloomberg, цитиран от Investor.bg

Самолетните компании искат правителството да даде приоритет на "безпроблемния транспорт“ за туристите, работниците и стоките. Творческите индустрии пък искат подробности за бъдещето на интелектуалната собственост и потоците от данни, показва проучване на Конфедерацията на британската индустрия (Confederation of British Industry), публикувано в сряда.

Конфедерацията казва, че е нужен „цялостен подход към икономиката“, който не изоставя нито една индустрия, за да може реално да се извлекат ползи от Brexit. Липсата на квалифицирана работна ръка се споменава като най-голямата заплаха за конкурентоспособността на пазара на труда. Именно затова притокът на чуждестранни работници е с висок приоритет за сектори, включително на услугите, които формират около 80% от общата заетост и производство на британската икономика.

Широкият спектър от искания може да се окажат трудни за съгласуване от Мей, чието правителство сложи ограничаването на миграцията в основата на преговорната си позиция. Поради това може да се наложи Великобритания да жертва членството си в Европейското икономическо пространство и да сключи по-малко благоприятни търговски отношения с останалите 27 страни членки на ЕС.

В отговор на доклада на Конфедерацията правителството заяви, че иска „безпрепятствено и методично излизане, което ще работи за всички сектори“, и че е „силно ангажирано“ с компаниите. Мей каза пред законодателите във вторник, че министерството, отговорно за Brexit, е разговаряло със 130 компании. За Конфедерацията отношения без ограничения са задължителни.

„От авиацията и химичната индустрия до отраслите, свързани с науките за живота и земеделието, компании с всякакъв мащаб искат да разберат колко лесно ще им бъде да търгуват в бъдеще с ЕС, който остава най-големият пазар за британските компании“, каза Каролин Феърбеърн, генерален директор на бизнес лобито. „Те искат да знаят по какви правила ще се работи и как могат да си гарантират достъп до квалифицирани служители и работна ръка, където има недостиг на такива“.

Повече по темата, четете в Investor.bg