По-малък бюджет за ЕС след напускането на Великобритания

Никой не иска да запълни дупката от 7,6 млрд. евро от вноските на Обединеното кралство

19.12.2016 | 17:04 Редактор: Жанета Нейкова
По-малък бюджет за ЕС след напускането на Великобритания

Без вноските на Великобритания, останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС) ще трябва да се справят с по-малък бюджет, коментира представител на Дания, цитиран от Investor.bg.

Никой, включително Германия, не иска да запълни дупката от 7,6 млрд. евро, която ще остане, когато Великобритания - нетен платец в ЕС - напусне блока, заяви датският финансов министър Кристиан Йенсен в интервю за Bloomberg от Копенхаген в петък.

"ЕС не може да продължава да харчи в същите размери, когато една от най-големите страни, един от най-големите платци, напусне“, каза Йенсен, който бе външен министър преди да бъде сформирано новото датско правителство миналия месец.

Коментарите подсказват за горчивите разговори, които предстоят, след като Великобритания напусне ЕС. Блокът работи с годишен бюджет от около 140 млрд. евро – сума, която се договаря на всеки седем години и е процес, при който националните правителства се борят за всичко от земеделски субсидии до подкрепа за проучвания. Текущият бюджетен период, приключващ през 2020 г., отбелязва първия път, в който блокът намали разходите след настояване на бившия британски министър-председател Дейвид Камерън.

Дания, която също е нетен платец към ЕС, миналият месец сряза предложението на Европейската комисия за увеличаване на бюджета. Датчаните твърдят, че би било неподходящ ангажимент към нови бюджетни правила, преди да има повече яснота върху това какво означава Brexit за блока.