Саудитска арабия спря петрола за Египет

Кайро е изправен пред по-високи цени на бензина след замразяването на доставките

07.11.2016 | 19:25 Редактор: Тодор Петров
Саудитска арабия спря петрола за Египет

Саудитският държавен енергиен гигант Saudi Aramco е преустановил доставките на петролни продукти за Египет за неопределено време, съобщи египетският министър на петрола Тарек Ел-Молла, цитиран от Bloomberg. Така най-многолюдната арабска държава е принудена да купува горива от други държави на по-висока цена.

Saudi Aramco е информирала египетската Egyptian General Petroleum Corp. (EGPC) в началото на октомври, че ще спре доставките на рафинирани петролни продукти, принуждавайки властите в Кайро да прибегнат до търгове, за да задоволят вътрешното търсене. 

Не е ясно дали замразяването на доставките е валидно само за октомври. Компанията по-рано тази година се съгласи да доставя на Египет 700 хил. тона рафинирани петролни продукти месечно в рамките на пет години. Сделката се оценяваше на около 23 млрд. доларa. 

Египет, който разчита на внос, за да задоволи енергийните си нужди, сега е изправен пред по-високи цени на бензина и други петролни продукти, след като в четвъртък властите решиха да позволят свободно плаване на валутния курс в опит да стабилизират икономиката, отслабена от недостиг на долари.

Още по темата четете в Investor.bg