Забавяне в активността на британския производствен сектор

Основният фактор е влиянието на обезценената лира върху компаниите в промишлеността, твърдят икономисти

01.11.2016 | 17:31 Редактор: Луиза Божинова
Забавяне в активността на британския производствен сектор

Активността в производствения сектор във Великобритания се забавя в началото на четвъртото тримесечие, съобщи Financial Times. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit се понижава от 2-годишния връх, достигнат през септември (55,5 пункта) до 54,3 пункта през октомври. Спадът на стойността означава забавяне на ръста в сектора, но производството остава в експанзия. Това личи по факта, че индексът е над ключовата граница от 50 пункта, която разделя експанзия от свиване.

Лекото понижение е в унисон с очакванията на пазарите.

Мениджърите по поръчките съобщават, че обемът на нови заявки се повишава трети пореден месец, отразявайки по-високо търсене и от вътрешните, и от чуждестранните пазари.

„Основният фактор при последното проучване е влиянието на обезценената лира върху компаниите в промишлеността“, казва Роб Добсън, главен икономист в Markit.

“Положителната страна е, че поръчките за износ се повишават заради спада в стойността на валутата, който прави британските продукти по-евтини на чуждестранните купувачи”, казва Добсън. Негативната страна на евтината лира става все по-очевидна и това са повишените вносни цени, които водят до едно от най-резките покачвания на разходите за поръчки в 25-годишната история на проучването.

През октомври растат цените за продукцията, както и средните цени за продажба до 5-годишен връх.

Миналата седмица Националната статистическа служба публикува данни, според които производството се е свило с 1% през третото тримесечие, до голяма степен заради резкия спад на продукцията през юли.

Още по темата четете на Investor.bg