Министрите на търговията на ЕС обсъждат бъдещето на споразумението с Канада

Предвижда се отмяна на митата върху стоките

18.10.2016 | 14:56 Редактор: Ирина Георгиева
Министрите на търговията на ЕС обсъждат бъдещето на споразумението с Канада

Министрите на търговията в ЕС се събират днес в Люксембург, за да обсъдят бъдещото споразумение за свободна търговия с Канада. То предвижда отмяна на митата на почти всички категории стоки. 

Ако бъде сключен официално, договорът ще може да бъде прилаган предварително в рамките на следващите две години. 

През този период споразумението трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти на страните членки от ЕС. 

За да започне предварителното му прилагане, през декември трябва да има и положително становище от страна на Европейския парламент.

Припомняме, че миналата седмица германският конституционен съд даде зелена светлина на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA). Съдът в Карлсруе отхвърли искането за блокиране договорката, съобщи тогава BBC. Твърдението на редица организации е, че споразумението CETA е недемократично. Те се обявяват против това, че то ще бъдат приложено, преди всички национални парламенти на държавите членки да са го гласували.

Евродепутатите също остават разделени за търговското споразумение между ЕС и Канада.

Преговорите за CETA започнаха през 2009 г. и приключиха през август 2014 г. Сделката има за цел да елиминира 98% от тарифите между Канада и ЕС и щом влезе в сила, би станала най-мащабната търговска сделка в историята на ЕС. Споразумението ще включва хармонизирани регулации, клаузи за устойчиво развитие, както и по-разширен достъп до обществени поръчки. Основните противници включват активисти за опазване на околната среда и синдикати.