Българската икономика става по-малко уязвима от финансови сътресения

Увеличава се запасът на преките и портфейлни инвестиции на българи в чужбина

06.10.2016 | 12:38 Редактор: Луиза Божинова
Българската икономика става по-малко уязвима от финансови сътресения

Българската икономика успява да намали своята експозиция към останалия свят, което я прави по-малко уязвима от икономически и финансови сътресения на световната икономическа сцена.

По данни на централната банка Международната инвестиционна позиция (МИП) на България спада от -35,149 млрд. евро, колкото е била през декември 2010 г., до -25,259 млрд. евро в края на юни. 

МИП показва стойността и композицията на външните активи и пасиви на дадена страна, тя може да бъде както положителна, така и отрицателна. Цифрите показват, че съвкупно повече нерезиденти държат активи в България, отколкото българи държат активи в чужбина. Това означава, че българската икономика (частен и държавен сектор) е нетен длъжник към нерезиденти.

Стойността на МИП не трябва да се гледа сама по себе си, тъй като нейната структура е по-важна.

Така например една икономика с висока отрицателна МИП, поради голям размер на чужди инвестиции в реални производствени мощности, със сигурност е в по-добра позиция от друга страна с висока отрицателна МИП, съставена основно от външен дълг, който има падеж през следващите 12 месеца.

По същата логика, висока положителна МИП не означава задължително ползи за съответната икономика, особено ако МИП е формирана от отпуснати дългове към неплатежоспособни икономики.

За близо шест години МИП на България намалява своята отрицателна стойност поради няколко причини.

Увеличава се запасът на преките и портфейлни инвестиции на българи в чужбина, въпреки че през 2015 г. се забелязва известна стагнация.

Тези потоци увеличават активите на българи в чужбина, което се очаква постепенно да започне да носи доход на инвеститорите. Една от причините за тази тенденция е комбинацията от ниски лихвени проценти и натрупване на спестявания, като българите постепенно се ориентират и търсят алтернативи за своите вложения в чужбина.

Преките и портфейлни инвестиции в България (пасив за българската икономика) също се увеличават с изключение на 2015 г., когато се забелязва лек спад на преките инвестиции.

Тази тенденция увеличава отрицателната МИП, но за сметка на това инвестициите в сектори с висока добавена стойност носят много ползи за стопанството.

Цялата статия прочетете на Investor.bg