Япония обмисля да увеличи двойно чуждестранните работници

Застаряващото население и ниската раждаемост налагат мерките на правителството

16.09.2016 | 11:24 Редактор: Тодор Петров
Япония обмисля да увеличи двойно чуждестранните работници

Япония планира мерки за увеличаване на чуждестранните работници, за да се справи с недостига на работна ръка,. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на съветници на премиера Шиндзо Абе.

Масахико Шибаяма, депутат от управляващата Либерално-демократична партия, който е и специален съветник на премиера, заяви в петък в Сингапур, че политиките, които се обмислят, може да доведат до удвояване на броя чуждестранни работници в Япония.

"Вероятно през идните няколко седмица ще бъдат приети много стратегии. Не мисля, че има фиксирана цел от страна на правителството, но според мен не може да се избегне удвояване на чуждестранните работници в тази глобална ситуация. Трябва да създадем устойчива система за приемане на повече и повече чуждестранни служители",  заяви Шибаяма. 

Имиграцията често е била предлагана като решение на демографските проблеми в Япония, където населението застарява, а раждаемостта е ниска. Абе даде обещание да не позволи населението да се свие под 100 млн. души. Сега в Япония живеят 127 млн. души. Bloomberg коментира, че идеята за внасянето на работна ръка тепърва трябва да се приеме, тъй като има опасения за потенциалните ефекти върху сравнително затвореното общество.

Четете още в Investor.bg