ЕК оттегли предложението за лимит на роуминга

Не е ясно кои пасажи от законодателните текстове ще бъдат променени

09.09.2016 | 18:44 Редактор: Луиза Божинова
ЕК оттегли предложението за лимит на роуминга

Европейската комисия (ЕК) оттегли предложението си за 90-дневен лимит на роуминга, според което операторите ще могат да ограничават безплатния роуминг в Европейския съюз (ЕС) до 90 дни годишно с малко изключения. За преработването на предложението е настоял лично председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, съобщават от Брюксел.

Детайли за това кои пасажи от законодателните текстове ще бъдат променени засега не се споменават.

Новата директива за роуминг таксите трябва да влезе в сила в средата на 2017 г. Тя беше прокламирана като "отпадане" на роуминг таксите, макар и да бяха предвидени някои ограничения.

Чрез така наречената "политика на честно ползване" трябва да бъде предотвратена злоупотреба от страна на потребителите. Така например трябва да се предотврати възможността даден потребител да купи карта с изгоден пакет за мобилни данни например в чужбина, а след това да я използва изключително и само в страната си, където стандартите тарифи биха били по-високи.

Комисията, която трябва да преработи правилата, предложи през тази седмица ограничение на пълното отпадане на роуминга в рамките на 90 дни. В сряда говорител на Юнкер заяви, че отпадането на роуминга не се прави заради постоянно пребиваващите в друга европейска държава, а само за хората, които правят кратки пътувания за ваканция, гости или по работа. Еврокомисията е изчислила, че средният европеец е в чужбина по 12 дни годишно и 90-те дни, според институцията, са повече от достатъчни. 

На сайта си комисията публикува формуляр за дигитална обратна връзка за предложението. Коментари трябваше да се събират в рамките на 4 седмици. Явно обаче критиката, преди всичко от страна на организации за защита на правата на потребителите, е била силна, защото Комисията преждевременно се отказа от предложението си.

Цялата статия прочетете на Investor.bg