По-евтин роуминг от април 2016г.

Операторите ще могат да добавят една малка допълнителна надценка към цените на вътрешния пазар, посочи Веселин Божков

23.12.2015 | 17:12 Редактор: Ирина Георгиева
По-евтин роуминг от април 2016г.

По-евтин роуминг от април 2016г. Това прогнозира председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков за Агенция "Фокус". По думите му мобилните оператори ще могат да добавят една малка допълнителна надценка към цените на вътрешния пазар.

"Става дума за 5 евро цента на минута на повикване, 2 евро цента на sms и 5 евро цента за пренос на данни. Тази такса за роуминг е около 75% по-ниска от настоящия роуминг нива за изходящи повиквания и данни, което също един голям прогрес." - обясни Божков.

Паралелно ЕК започна да изготвя анализ на пазара на роуминг в рамките на съюза, съобщи Божков. По думите му това не е някакво политическо решение на регулаторите, били те европейски и национални, защото всичко трябва да стане на базата на един научен анализ.

"В този анализ цели да бъдат оценени нивото на разходите присъщи на роуминга, степента на сближаване на националните тарифи, защото знаете, че ние сме 28 държави, има специфични особености, ръст на потреблението, фактори, които ще обособят дефинирането на политиката за справедливото ползване, както казват европейците и устойчиво прилагане на роуминг на национални цени, без това да е в ущърб на националните, нито на останалите посетени пазари." - обясни Веселин Божков, цитиран от агенция "Фокус"

 

"Националните регулаторни органи, в това число и КРС и предприятията предоставящи роуминг услуги предоставиха данни и също така имат възможност да участват в консултациите, които ЕК ще провежда и тя ги е вече стартирала до края на месец февруари 2016 г. В този аспект до 15 юни 2015 г. въз основа на анализа и активното съдействие на органа на европейските рагулатори в областта на електронните съобщения ЕК следва да изготви законодателно предложение, след приемането на което би могло да се пристъпи към отпадането на надценките за роуминг в рамките на обемите, дефиниране в политиката за справедливото ползване." - добави той.

Пълната забрана на таксата роуминг ще влезе в сила от 15 юни 2017г.

Таксите за роуминг за страните-членки на ЕС трябва да бъдат премахнати от средата на 2017г., след като Съветът на ЕС прие официално новите правила на 2 октомври.

Още от 30 април 2016г. таксите ще поевтинеят драстично - това стана ясно след гласуване в ЕП на новия пакет за телекомуникации на испанския евродепутат от ЕНП Пилар дел Кастийо от 27 октомври. Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, Ева Паунова, Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Емил Радев и Андрей Новаков подкрепиха отпадането на роуминг таксите.

Гласуването е важна стъпка към завършването на един от ключовите проекти на ЕС, а именно единния цифров пазар, с който се цели увеличаване на потенциала за растеж на европейската дигитална икономика. Очаква се също така новоприетият закон да осигури по-добър достъп до онлайн продукти за индивидуалните потребители и бизнеса, както и възможност за развитие на дигиталните услуги.