Нов регламент за финансиране на проекти по ОП "Регионално развитие"

В столицата се проведе среща за бенефициентите на 28 общини

01.09.2016 | 19:20 Редактор: Мария Аладжова
Нов регламент за финансиране на проекти по ОП

Представители на 28 общини се запознаха с новия регламент за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за различни проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" за период 2014-2020 г..

Голяма част от внесените проектни предложения са фокусирани върху енергийната ефективност в жилищните и административните сгради.

Тази и следващата година усилията по ОПРР "Регионално развитие" 2007-2013 г. ще бъдат насочени към максимално бързото стартиране на вече одобрените проекти, които към момента са 91 от общо 185 внесени предложения.

Ръководителят на Управляващия орган на програмата - зам.-министъра Деница Николова, обясни, че сегашното забавяне на подписването на договорите на вече одобрените проекти се дължи именно на промените в нромативната регламентация.

От края на миналата година бенефициентите вече ще декларират изпълнението на проектите си онлайн, добави Николова: "Изпълнението, както и отчитането на всички проекти ще бъде през информационната система ИСУН. В този смисъл правим и ще провеждаме допълнителни обучения".

"Имаме опит в предишната програма. Най-новото нещо е ИСУН, засега добре работим със системата и тепърва, но тепърва ще отчитаме проекти по нея", разказа Стефан Тотевски, гл.експерт "Регионално развитие", община Севлиево.

Сред бенефициентите има и такива, които смятат, че някои точките в регламента трябва да се променят, като например срокът за предварителна подготовка на проектите и кандидатстване.