Служителите, които знаят чужд език, са безценни

Голяма част от работодателите наемат хората си на база езиковите им умения

31.08.2016 | 15:00 Редактор: Ирина Георгиева
Служителите, които знаят чужд език, са безценни

Само 38% от британците всъщност знаят чужд език за разлика от 56% от европейците. Това е реална пречка за британците, когато става въпрос за търсене на работа, тъй като втори език във вашата автобиография може да ви помогне да се откроите, пише Business Insider.

Според проучване, направено от Конфедерацията на британската индустрия, се оказа, че 36% от работодателите във Великобритания наемат хора на базата на езиковите им умения. 

С други думи, ако знаете друг език, независимо от другите ви способности, обикновено е достатъчно, за да заинтересувате бъдещите си работодатели.

Има някои пречки обаче пред научаването на чужд език - в крайна сметка и на кой му се занимава да даде една торба пари за уроци след тежък работен ден? Дори и най-мотивираните биха се отказали пред подобни пречки. Тук идва и ролята на онлайн курсовете.

Онлайн курсовете често се водят от добри учители, а може да са евтини и удобни. Независимо дали искате да промените кариерата си, или просто да добавите някои нови умения в автобиографията си, без да се налага да напусне уюта на вашия дом, онлайн обучението е начинът да го постигнете.

За тези, които искат да работят в рамките на Европейския съюз, немският език е добра алтернатива. Да учите този език е един от най-добрите начини да разширите перспективите си за работа, тъй като Германия е не само най-голямата национална икономика в Европа, но и четвъртата по големина икономика от номиналния БВП в света. С други думи, има тонове възможности за тези, които знаят езика.

Испанският е четвъртият най-говорим език в света, което го прави и една от най-добрите възможности да разширите кръгозора си, независимо дали искате да пътувате или търсите нова работа.

Френски език се говори от 220 милиона души по целия свят, докато английският - 1,8 млрд. души. 

Необходимостта от говорещи арабски език служители нараства в почти всеки един отрасъл. В света на бизнеса, знаейки, сложен език, като например арабски, е невероятен актив за всеки, който търси работа. Той ще ви отличи от хилядите хора и е сигурен начин да впечатлите всеки потенциален работодател.

Икономиката на Китай процъфтява, което означава, че има много възможности за тези, които го научат.

За тези, които искат бъдеще, в политическите среди или бизнеса, руският език може да се окаже огромен актив. Руският език е един от официалните езици на Организацията на обединените нации.

Макар и да изглежда странно да се учи бразилски португалски, вместо просто португалски, вижте следните доводи: Точно преди Олимпийските игри, Бразилия изпревари Великобритания като шеста по големина икономика в света, което означава, че сега там има много повече възможности. Ако проучвате нови страни и работни места, то бразилският португалски може да бъде добре алтернатива.