Половин милиард лева са приходите от приватизация

Увеличаването на инвестициите е основен двигател за икономически растеж, заяви Томислав Дончев

08.07.2016 | 13:37 Редактор: Тодор Петров
Половин милиард лева са приходите от приватизация

От влизането в сила на Закона за приватизация и следприватизационен контрол през 2002 г. досега от приватизационна дейност са постъпили суми от близо половин милиард лева. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на блиц контрола в Народното събрание.

Той отговори на въпрос на депутата Петър Славов, според когото 2014 година е най-слабата за последните години с оглед на приходи от приватизация и завършилите със сделка процедури, които са твърде малко, а ефективността е много ниска. По думите на Славов приходите на ресорната агенция значително отстъпват на разходите, което прави Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол орган, който разходва, а не създава национален доход.

По оценка на Дончев действията на агенцията по следприватизационен контрол имат положително въздействие. Той обясни от парламентарната трибуна, че трудно може да се насърчава икономически растеж със следприватизационен контрол и посочи, че основната му роля е да следи поети задължения за извършени инвестиции, за трудова заетост, неразпореждане с активи, за запазване на основния предмет на дейност и за екологичната обстановка.

Увеличаването на инвестициите е основен двигател на икономическия растеж, посочи Дончев, подчертавайки, че действията на агенцията по следприватизационен контрол имат положително въздействие. 

Дончев каза, че сключените приватизационни договори от началото на процеса по приватизация са за над 7 милиарда лева, "макар че можеха да са много повече". Той подчерта, че това е лично негово мнение, пише investor.bg.

В същото време вицепремиерът отбеляза, че приватизацията през годините не е протекла по най-добрия възможен начин. Той визира ненамирането на най-добрия стопанин за редица държавните активи, както и продажби при не най-добрите условия. Дончев се съгласи, че има още останали дялове в държавни дружества, които биха могли да се приватизират, и е редно процесът да се доведе докрай въпреки съпротивата на даден принципал.

Вицепремиерът подчерта, че в същото време има държавни активи, при които приватизация не може да се коментира, и даде пример с газовата индустрия. Ключовите дружества в този сектор не може да се приватизират, заяви Томислав Дончев.

Приватизацията е вече приключила, особено като индустриални активи, посочи още той. По думите му на практика няма държавни индустриални производствени активи с изключение на забранените за приватизация.