Борисов иска ясна позиция от ЕС за "Южен поток", АЕЦ "Белене" и газовия хъб "Балкан"

Според премиера тези проекти касаят позиции и решения на ниво ЕС

29.06.2016 | 12:46 Редактор: Ирина Георгиева
Бойко Борисов, Facebook

Премиерът Бойко Борисов е поискал ясната позиция на Европейския съюз по три големи енергийни проекта в България - газовия хъб "Балкан", "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Това съобщи правителствената пресслужба след срещата на премиера с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Двамата разговаряха рано тази сутрин преди началото на втория ден от заседанието на европейските лидери, което е посветено на излизането на Великобритания от ЕС. За първи път от десетилетия срещата се провежда без участието на Великобритания. 

На срещата Борисов е посочил, че концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. България обаче ще очаква да получи уверението на ЕК, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство.

"България стриктно изпълнява задълженията си като държава-членка на ЕС, но също така очаква поставените от нея въпроси да получават своевременни отговори", коментира още Борисов.

Той подчерта, че нито един от проектите - "Южен поток", АЕЦ "Белене" или "Балкан", не е чисто български, а касаят позиции и решения на ниво ЕС. 

Доналд Туск обеща да се ангажира с искането на премиера и страната ни да получи становище по проектите, допълват от правителствената пресслужба. 

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg