Гръцкото правителство почти финализира исканията на кредиторите

Атина разработи механизъм с автоматичното налагане на икономии, ако страната не постигне очакваните бюджетни цели

16.05.2016 | 22:31 Редактор: Мария Аладжова
Гръцкото правителство почти финализира исканията на кредиторите

И последният пакет от мерки, поискани от кредиторите, вече е изработен от гръцкото правителство, съобщава агенцията Ana Mpa, цитирана от Investor.bg

Според източници на агенцията по-рано днес в Министерския съвет след „маратонско заседание", провело се под председателството на премиера Алексис Ципрас, е изработена схемата за автоматично прилагане на допълнителни икономии.

Този механизъм беше предложен в опит да се сближат позициите на кредиторите. Европейските институции коментираха, че с първия пакет от мерки, които гарантират намаляване на разходите с 5,4 млрд. евро, Атина изпълнява записаното в подписаната миналото лято спасителна програма. Според Международния валутен фонд обаче само с тези ограничения Гърция няма да постигне бюджетната цел от излишък в размер на 3,5% до 2018 г.

От Фонда настояха за допълнителни икономии в размер на 3,6 млрд. евро, срещу което властите в южната ни съседка се противопоставиха категорично.

Така се стигна и до компромиса с автоматичния механизъм. Ana Mpa посочва още, че мерките в него ще обхванат всички сектори на икономиката, включително и „чувствителни“. Източници на агенцията поясняват, че според предложението на правителството механизмът ще бъде активиран на базата на окончателни данни на Евростат, а не на прогнози.

По време на заседанието на кабината е било решено Гърция да поиска изработването и на специфичен план за намаляването на дълга на базата на решението от последното извънредно заседание на Еврогрупата. Изготвянето на подобен план ще възстанови стабилността на страната и ще подобри инвестиционния климат, смятат властите в южната ни съседка.

Механизмът с автоматичното въвеждане на икономиите трябва да получи одобрението на местния парламент. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в четвъртък и гласувано в неделя – два дни преди официалната среща на Еврогрупата, насрочена за 24 май.

Преди предложението да бъде обсъдено в парламентарните комисии финансовият министър Евклид Цакалотос ще запознае депутатите от групата на управляващата Сириза с идеите на кабинета.

В началото на месеца, въпреки силната обществена съпротива, гръцкият парламент одобри исканата от кредиторите пенсионна и данъчна реформа. С това кабинетът на Ципрас успя да си осигури благосклонното отношение на Еврогрупата и очакванията са, че след седмица двете страни ще подпишат споразумението по първия преглед по спасителната програма. Това ще осигури нови финансови траншове, с които Гърция да покрие падежиращите през лятото стари дългове.

По-важното за премиера Алексис Ципрас обаче беше началото на дискусията за облекчаването на задълженията на страната, което е част от предизборните обещания на Сириза.