Новата ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. с три млрд. бюджет

Парите по програмата ще бъдат усвоени за облагородяване на градската среда, заяви във Варна Лиляна Павлова

25.04.2016 | 16:08 Редактор: Мария Аладжова
Новата ОП

Три милиарда лева е одобреният бюджет по оперативна програма "Региони в растеж" за периода 2014-2020, съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БНР.

По думите на министъра Североизточният район може да инвестира 300 млн. лева основно в три направления - градското развитие, градския транспорт, градската среда и образователната инфраструктура. 

Паралелно с оперативната програма, се създава и Фонд за подкрепа на инвестициите в туризма: 

"Чрез Фонда за развитие на туристическа инфраструктура, който планираме да реализираме, всъщност се надяваме да можем да подкрепим развитието на нови туристически атракции, но не само като атракции и като възможности за посещение, но и като проекти, които да генерират приходи, също са изключително важни", заяви Павлова, - "Втората част, разбира се, промишленост - във всичките й аспекти, включително подкрепа за развитие на пристанищна инфраструктура, транспортен логистичен хъб, какъвто е потенциалът на Варна и региона като такъв и трето, разбира се, това е развитието на земеделието и околните места".

Тя допълни още, че поръчката за избор на изпълнител на първия лот на магистрала "Хемус" ще бъде обявена в края на май или началото на юни по новия Закон за обществените поръчки. За останалите три лота, поръчката за избор на изпълнител ще бъде обявена вероятно догодина.