Фондове за милиони за Североизточна България, предвижда Лиляна Павлова

Финансират се енергийната ефективност, градския транспорт, пътната инфраструктура и Спешна помощ

25.04.2016 | 11:51 Редактор: Вероника Цветанова
Фондове за милиони за Североизточна България, предвижда Лиляна Павлова

Североизточна България ще се възползва от два фонда за финансов инженеринг, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на конференцията "Региони в растеж"  във Варна, пише "24 часа".

Павлова заяви, че са заделени 370 млн. лв. Единият от фондовете за градско развитие бил за София, един за Южна България.
Регионалният министър обясни, че Туристическият фонд е много важен и е със стартова инвестиция от 100 млн. лв., която трябва да бъде утроена до 300 млн. лв.

"Три са основните фактора за развитие на региона - туризмът, транспортен, логистичен и енергиен хъб на България. Когато планирахме тези 3 млрд. лв. по линия на програмата "Региони в растеж", искахме регионите да бъдат подкрепени с повече добавена стойност,", каза още Павлова.

Лиляна Павлова каза още, че страната има нужда да развие седем града като двигатели и към тях като центрове за икономически растеж са добавени Видин и Благоевград. Тя допълни, че към всеки по-голям трябва да има още един тип сателитен град, който да дава баланса за развитие на страната.

За Североизточният район, който е на четвърто място като площ, население и БВП, и където 50% от потенциала идва именно от Варна, министърът на регионалното развитие предвижда няколко групи инвестиции - 188 млн. безвъзмездна помощ за градовете и градското развитие, енергийна ефективност, среда, градски транспорт, 40 млн. пътна инфраструктура, реформа на спешната помощ, подкрепа на образователната реформа - общо още над 100 млн. лв., 13 млн. лв. в 10 професионални гимназии.

Към днешна дата са отворени схеми за над 75% от програмата, която е на обща стойност 3 млрд. лв., обясни Лиляна Павлова.

Тя допълни, че музикалното училище във Варна е първият одобрен и финансиран проект. И още, че следващите месеци се предвижда финансиране на две важни реформи - образователната и здравната. Предвижда се и 58 млн. лв. да бъдат дадени за водния сектор във Варна.

Министър Павлова обясни, че следващите 2-3 години Аспаруховият мост ще се затваря частично, за да бъде направен добре. Магистрала Хемус пък остава приоритет и първите поръчки ще бъдат възложени в края на месец май. Една част от пътищата ще бъдат финансирани от оперативната програма за 40 млн. лв.