Ще стане ли България газов хъб на Балканите?

Коментар на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

20.04.2016 | 09:20 Редактор: Тодор Петров
Ще стане ли България газов хъб на Балканите?

Стартира проучване на водите на Черно море за находища на нефт и газ. Специалният кораб за дълбоководни проучвания Noble Globetrotter II, ще извърши сондаж в блок „Хан Аспарух" край Варна. Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков обясни в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR, че газовият хъб става все по-реален и България наистина може да очаква приходи от 5-6 млрд. долара годишно. 

"Корабът е  сред най-модерните в света и за първи път пристига на територията на Черно море. Дълъг е 190 метра, а на борда му има 180 човека персонал. Предстоят 4-5 месеца проучвания и ще имаме информация след сондажа. Това е първият сондаж и чакаме с нетърпение резултатите от него. Газовият хъб става все по-реален, като през 2018 г. трябва да потече и азерският газ", коментира Жечо Станков.
 
Той добави, че България разполага с 10 компресорни станции и вече е фактор в европейската газова система. Държавата е застанала зад този проект, а се очакват и инвеститори. 

"Ще постигнем баланс във вноса и износа на енергийните си ресурси. Очаквам наистина, както каза премиерът, 5-6 млрд. долара да влизат в държавната хазна всяка година. Пред еврокомисията сме заявили желанието си за изграждане на газов разпределителен център. Съобразяваме се с всички директиви на ЕС. Не спираме да работим по вътрешната ни инфраструктура", добави зам.-министърът на енергетиката.

Вижте целия разговор във видеото: