Започаме проучване за находища на нефт и газ в Черно море, похвали се Борисов

Очакват се икономии от 5-6 млрд. долара годишно

19.04.2016 | 14:25 Редактор: Вероника Цветанова
Започаме проучване за находища на нефт и газ в Черно море, похвали се Борисов

Стартира проучване на водите на Черно море за находища на нефт и газ, това съобщи премиерът Бойко Борисов на представянето на кораба Noble Globetrotter II в Бургас, който ще извърши първия проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух" край Варна, предаде "Фокус". 

"България трябваше много отдавна да започне собствено дълбоководно проучване на водите на Черно море, а не да дава по 5-6 млрд. долара годишно за нефт и газ", заяви Бойко Борисов. 

Премиерът сподели, че очаква парите, спестени от вноса на чужд газ да се разпределят за социални дейности и отделно да продаваме синьо гориво. 

Специалният кораб за дълбоководни проучвания Noble Globetrotter II има техническите възможности да сондира до 3000 м воден стълб, той е дълъг 190 метра и разполага с писта за хеликоптери на борда си. 

"Резултатите от сондажа трябва да бъдат готови до четири месеца, в зависимост от метеорологичните условия. Българското правителство разчита, че залежите ще бъдат достатъчни, за да се намали съществено необходимостта от внос на природен газ", допълни министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която също присъстваше на представянето на кораба.

"Убеден съм, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят”, каза още Борисов.

Премиерът заяви, че интересите на България са преди всичко и в допълнение пожела успех на инвеститорите. 

 


1
2 rate up comment rate down comment 1
alpiniz@mail.bg
преди 8 години
А пък аз се чудя с ква техника ша правите проучване ??? А бокоооо или пак с външно участие Сигнализирай за неуместен коментар