Европейците няма да са още дълго пасивни потребители на електроенергия

С помощта на „умни“ енергийни мрежи потребителите в Португалия ще могат да се възползват от слънчевия ден в Атина, например

28.03.2016 | 17:30 Редактор: Ирина Георгиева
Европейците няма да са още дълго пасивни потребители на електроенергия

Европейските граждани няма да са още дълго пасивни потребители на електроенергия – те също ще произвеждат и ще доставят своя ток в енергийната мрежа. Това коментира в интервю за Natural Gas Europe бившият енергиен министър на Гърция, Янис Маниатис, който днес е преподавател в университета в Пирея.

Той посочва, че с помощта на „умни“ енергийни мрежи потребителите в Португалия ще могат да се възползват от слънчевия ден в Атина, например.

Още по темата

Потребителите трябва да се възползват от новите технологии, от по-голямата конкуренция и да бъдат по-активни на пазара, за да извлекат полза от тези възможности, препоръчва още той. За него е недопустимо толкова висок процент от европейските домакинства – 10%, да не могат да покрият сметките си за енергия.

Един от начините за подобряване на ситуацията в енергийния сектор на Европа е Енергийният съюз, става ясно още от думите на Маниатис. Този съюз ще помогне на страните от общността да имат по-добри позиции при преговорите с партньори от трети страни и да постигнат енергийна сигурност, смята той.

Бившият енергиен министър на Гърция прави коментар и относно Трансадриатическия газопровод (TAP), който трябва да донесе диверсификация на газовите доставки за Югоизточна Европа. Чрез интерконектора IGB този регион ще може да се възползва от ползите, които носи разнообразието в доставките.

В момента части от Югоизточна Европа нямат достъп до голямата европейска енергийна мрежа или до газов хъб, които да гарантират по-конкурентни цени на суровината.

Ниската цена на петрола в момента прави неатрактивна цената на втечнения газ, посочва още Маниатис. Според него това е и причината Европа да държи едва 13% от световния пазар на втечнен газ и само 13% от вноса на природен газ да минава през терминалите за втечнен газ.

Енергийният експерт обаче е категоричен, че тепърва предстоят предизвикателства и в тази област. Доказателство за това е новата стратегия за енергийна сигурност в ЕС, която предвижда активното разработване на нови терминали за втечнен газ. 

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg