Иде ли краят на бедните висшисти в България?

КНСБ настоява за минимално заплащане на хората с висше образование, които работят по специалността си

25.02.2016 | 13:45 Редактор: Луиза Божинова
Иде ли краят на бедните висшисти в България?

Минимално заплащане за висшисти, които работят по специалността си. За това ще настоява Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Заплащането ще бъде петдесет процента повече от минималната работна заплата за страната.

"Ако минималната работна заплата за 2017 година е 460 лева, както е предвидено в тригодишната бюджетна прогноза, то минималното възнаграждение за висшисти, работещи по специалността, трябва да поне 700 лева", каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция.

Според Димитров така ще бъдат задържани младите и образовани хора в страната".

КНСБ ще настоява да се договаря и допълнителен механизъм, т. нар. living wage (заплата за издръжка на живот). Тази заплата ще отчита с колко средства може да се живее нормално в различните региони на страната.

Синдикатът ще насърчава превръщането на договорения минимален осигурителен доход на най-ниското стъпало в ефективно действаща минимална за бранша работна заплата, обясни Димитров.

По данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ около 30 процента от наетите в България са с колективно трудово договаряне.

За 2015 година в една пета от предприятията няма увеличение на доходите, в една пета увеличението е над 10 процента, а в останалите нарастването
на доходите е между нула и десет процента, сочат данните на КНСБ.