Je suis Russian ruble

От Кремъл заявиха, че не се притесняват от поевтиняването на рублата

21.01.2016 | 13:32 Редактор: Мария Аладжова
Je suis Russian ruble

Кремъл не смята, че поевтиняването на рублата ще доведе държавата до колапс, пише РИА. От правителствената пресслужба заявиха, че държавната банка "Центробанк" разполагала с "резервен сценарий" в случай на критични валутни изменения, заяви говорителят на президента Путин - Дмитрий Песков:

"Знаете, че разполагаме с мегарегулатор. Централната банка достатъчно внимателно следи ситуацията и я анализира. Затова не бих изпозлвал думата срив. Валутният курс действително се променя, той е волативен. Но това далеч не е колапс и към момента няма основания да се предполага, че "Центробанк" не е подготвен за случаи, които наистина биха довели до кризисни изменения", увери Песков.

Причина за срива на рублата станаха рекордно ниските нива на цените на петрола. В момента сорта Brent се продава за 28 долара за барел. В сряда руската валута достигна дъното от 85 рубли за долар и 93 за евро. А фючърсите за март на Brent показват поевтиняване с 1,88% или 27,36 долара за барел, пише още РИА.

Историческият срив веднага отекна в стотици профили в социалните мрежи. Появиха се изобретателни коментари от типа на "Рублата в търсене на дъното", "Je Suis Russian Ruble" и "Moscow, we have a problem". 

Медии съобщават, че в момента обменният курс в Крим е 87 рубли за долар, което сериозно възпрепятства търговията в града.

"За нас сривът на рублата е удар за бизнеса", оплакаха се местни предприемачи."Голяма част от стоката си купуваме с долари, тъй като тези стоки пристигат в Крим от Китай, Турция и други страни. Тези резки изменения се отразяват негативно на работата ни. Тези дни сме на загуба и ако продължи така, много от нас ще бъдат принудени да преустановят дейността си".

Вчера кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев информира, че в руската столица най-недоволни са младите хора, на които, вследствие на валутните изменения, им беше отнето правото да пътуват в градския транспорт на по-ниски цени. По думите му настроенията сред сред младежите ставали все по-неудържими и не било изключено в съвсем скоро време да се надигне вълна от протести. 

 

RT: Драматичното спускане на рублата продължава


1
0 rate up comment rate down comment 0
sem.valkov
преди 8 години
Дано цените на нефта се стабилизират, защото една нестабилна Русия е заплаха за цяла източна Европа. Сигнализирай за неуместен коментар