Бизнес климатът се влошава през декември

Предприемачите от водещите отрасли на икономиката имат песимистични очаквания за развитието на бизнеса си през първите месеци на 2016г.

30.12.2015 | 19:31 Редактор: Ирина Георгиева
Бизнес климатът се влошава през декември

Бизнес климатът се влошава през декември в сравнение с ноември, отчитат от НСИ. Това се дължи заради влошения бизнес климат в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите.

Предприемачите от водещите отрасли на икономиката имат песимистични очаквания за развитието на бизнеса си през първите месеци на 2016г., пише БНР. 

Декември е традиционно силен месец за търговците на дребно и за фирмите в сектора на услугите, въпреки това предприемачите от двете сфери влошават оценките си за бизнес климата спрямо ноември. Макар и да обещават запазване на цените през следващите месеци, компаниите от двата сектора се притесняват за обема на продажбите и търсенето на услуги в първите месеци на 2016-та година.

Песимистични са очакванията и в секторите на строителството и промишлеността. Статистиката за ноември показва намаляване на цените на вътрешния пазар в промишлеността. На месечна база спадът е с 0,6%, а на годишна - с 3,8%.

Още по темата

Промишленост

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" остава приблизително на равнището си от ноември, съобщава НСИ. Данните показват известно подобрение на производствената активност през последните три месеца.

Същевременно осигуреността на производството с поръчки намалява, което е съпроводено и с по-резервирани очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, макар че през последния месец се наблюдава намаление на негативното въздействие на първия фактор. През следващите три месеца мениджърите очакват запазване на равнището на продажните цени в промишлеността.

Още по темата

Строителство 

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 1,2 пункта през декември заради влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според тях настоящата строителна активност и осигуреността на производството с поръчки са намалени в сравнение с ноември, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-песимистични.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми продължават да бъдат основните пречки за развитието на дейността в отрасъла.

По-голямата част от мениджърите очакват продажните цени в строителството да се запазят през следващите три месеца.

Още по темата

Търговия на дребно

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 0.7 пункта спрямо ноември, което се дължи на влошените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно анкетата регистрира и песимизъм в прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, отбелязват от НСИ.

Търговците на дребно прогнозират, че продажните цени в отрасъла ще се запазят през следващите тримесечие.

Още по темата

Услуги

През декември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 2.6 пункта заради по-песимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги са резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са основните пречки, затрудняващи дейността на предприятията. Относно продажните цени мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма