Петък 13

Суеверията и реалните ни страхове

13.11.2015 | 13:25 Редактор: Мариета Иванова
Петък 13

От Мартина Ганчева

Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13  етаж. Много летища пропускат 13  писта. Немалко хотели са без 13  стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

Улиците във Флоренция също нямат номер 13. Според законите на американския щат Индиана в петък 13  всички стопани на черни котки трябва да пускат питомците си на разходка на улицата, само ако им сложат звънче на нашийника.

Защо Петък 13  от незапомнени времена продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх?

На този ден мнозина отказват да летят със самолет, да пътуват, да купуват жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само, в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

Данни на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина показва, че страхът от петък 13 измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника.

  • Суеверни ли сме ние, българите?
  • Страхуваме ли се?
  • С какво свързваме лошия късмет?
  • Заедно с нашите събеседници говорихме за това фатален или обикновен ден е петък-13.

С коментари по темата се включиха:

  • Еленко Ангелов, психолог, автор на книги
  • доц. Костадин Нушев, преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”
  • д-р Иглика Мишкова, етнолог

„Суеверието може да е безбожие, ако премине в деформирана форма на религия. Свързано е с психологически страховет. Всеки човек има нужда от духовни устои, от разумна вяра. Но в търсене на тази вяра, хората попадат под различни форми страхове“, смята доц. Нушев. Той определя суеверието като ирационални страхове.

„Всичко е инвидивуално. Суеверието е празна вяра. Вяра и суеверие се с преплитат. Българите не познават Библията. Ние имаме трапезна религиозност. Не познаваме това, в което се кръстим“, сподели Еленко Ангелов. Той посъветва зрителите да проявяват постоянство. Да знаят какво искат. Да имат намерения, а не желания. И да не забравят любовта като рецепта за лично щастие.

„12 е завършеното число, 13 е неподреденото, несъвършеното число. Вторник и Петък се смята за лоши според традициите ни. Жените не бива да шият, а мъжете да секат дървета. Суеверието Петък 13 се подсилва от митологиията, от традициите на други държави“, разказа д-р Иглика Мишкова.

„Страхът може да е и полезен, и вреден. Суеверието – опит да се справим със света“, коментира по телефон Харалан Александров, социален антрополог.

„Петък 13  е времето, когато политаме към други Вселени. Трябва да се усмихваме повече на този ден“, препоръча актрисата Латинка Петрова.

От Турция се включи и репортерът на телевизия Bulgaria ON AIR Христиания Червенкова. Тя разказа за перипетиите, през които е преминала, за да стигне до Анкара. Причината, не толкова Петък 13, а стачката на Lufthansa.

В предаването може да видите и видеа по темите:

  • Откъде идва името на обобщените суеверия за петък 13 и какво проявление намира в ежедневието ни?
  • Кои са най-странните суеверия в Италия?
  • Защо черната котка е един от символите на петък 13 и кои са най-популярните котки в изкуството?
  • Какви са суеверията по света?
  • Повече от половината българи са суеверни. Какво е естеството на суеверията и спазваните ритуали провери репортерът на Bulgaria ON AIR Кремена Кръстева. Тя проучи и имат ли суеверия политиците. А колегата ни Петьо Ангелов провери какви са особените ритуали на спортистите.

Вижте предаването от петък- 13 ноември, с водещ Мартина Ганчева.

Продължението на предаването може да видите във втория видео файл тук.