Ново огнище на птичи грип във Франция

Заразена е ферма за патици в Пирене-Атлантик

11.12.2015 | 00:00
 Ново огнище на птичи грип във Франция

В Южна Франция бе открито още едно огнище на птичи грип, съобщи АФП. С него броят на засегнатите от епидемията департаменти се увеличи до пет, съобщи Министерството на земеделието в Париж.

"В Пирене-Атлантик, в Ароз на 11 декември бе потвърдено огнище на H5N9 във ферма за патици", съобщава ведомството в сайта си.

Общо 13 огнища на силно заразния птичи грип бяха открити в пет департамента в ЮЗ Франция: 7 в Дордон, 3 в Ланд, 1 в От.Виен, 1 в Герс и 1 в Пирене-Атлантик.

Министерството на земеделието на Франция напомня, че консумацията на птичи продукти - месо, гъши дроб или яйца не представлява никакъв риск.

Много страни, сред които Япония - най-големият вносител на френски гъши дроб - решиха да прекратят вноса на птиче месо от Франция след обявяване на случаите за заразяване на ферми, което се случва за пръв път от 2007.

 

Още по темата

Как се разпространява вирусът?

Болестта може да попадне във фермата чрез автомобил, материал, хора, отпадъци и болни животни - диви или питомни, съобщава френското земеделско министерство. Няма риск заразяване при консумация на месо, дроб, яйца.

Превенцията се състои в дезинфекция на превозните средства, които влизат във фермата.

Франция не ваксинира птиците.