Търговията между България и Китай е нараснала два пъти

Задълбоченото сътрудничеството между Китай и България включва и успешните китайски инвестиции, поясни министър Танева

23.11.2015 | 14:40 Редактор: Ирина Георгиева
Търговията между България и Китай е нараснала два пъти

Търговията със земеделските и хранителни стоки между България и Китай се разширява, а през последните три години е нараснала два пъти. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на конференция "Инвестирайте в България. Разширявайте дейността си в Европа" в Шанхай, Китай.

Износът на царевица е нараснал 50 пъти, а този на качествени вина - два пъти, посочи министър Танева. Тя запозна китайския бизнес с развитието на сектор Земеделие.

"България е на първо място по производство и качество но розово и лавандулово масло." - добави министър Танева.

До 5 пъти е нараснало биологичното производство, обясни земеделският министър. По думите й площта със селскостопанско предназначение през 2014г. е половината от цялата територия на страната.

България е с трайна тенденция за износ на слънчогледово масло, както и е сред водещите в износа на пшеница и царевица в рамките на ЕС, коментира министър Танева. По думите й страната ни е с дългогодишни традиции в земеделието и инвестициите постоянно нарастват след присъединяването ни в ЕС. Предвидени са средства както за директна подкрепа, така и за инвестиции в селското стопанство. Българските земеделски производители ще разчитат на 6 млрд. евро подкрепа. 

"Работим чрез няколко програми за различни сектори, до 2020г. за всички предприемачи в земеделието ще бъдат на разположение 3,1 млрд. евро, по няколко програми. Основната цел на инвестициите е модернизиране на стопанствата." - каза още Танева.

Като гаранция за инвестиция в България министърът изтъкна доброто сътрудничество между България и Китай в областта на земеделието.

"Задълбоченото сътрудничеството между Китай и България включва, както търговия на хранителни стоки, така и успешните китайски инвестиции." - допълни още тя.

/Снимка: Пресцентър на МЗХ/