Г20 обсъжда мерки срещу финансирането на тероризма

Сред мерките са спиране на достъп до пари от петрол, технологии и интернет

15.11.2015 | 17:20
Г20 обсъжда мерки срещу финансирането на тероризма

Световните лидери обещаха да удвоят усилията си за спиране на помощта за терористичните организации, целейки тяхното финансиране и движението на международни екстремисти през граница след атентатите в Париж, съобщава Bloomberg.

В изявление, посветено на глобалната терористична заплаха Г20 ще призоват за серия от мерки - от по-добра координация и обмен на информация до спиране на финансиране и по-пълен подход в условията, пораждащи тероризма, са казали за Bloomberg две неназовани официални лица, запознати с проектотекста. Ще бъдат засегнати и затягането на граничния контрол и авиационната сигурност.

„Разтревожени сме от растящия поток чуждестранни терористи и заплахата за всички държави, включително страните на произход, транзит и дестинация“, ще бъде записано в документа.

Двудневната среща в Анталия, на 600 км от границата със Сирия се провежда ден след серията от атентати в Париж, при които загинаха 129 души.

Обама и Путин се ръкуваха за пръв път след като Русия изпрати изтребители в Сирия в подкрепа на режима на Асад.

„Всички видяхме ужаса в Париж и съчувстваме на засегнатите“, каза Путин в Анталия, добавяйки, че Русия винаги е готова „да обедини усилия за колективни действия срещу терористичната заплаха“, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Финансиране на тероризма

Г20 за пръв път се занимава с глобалния тероризъм след атентатите на 11 септември в САЩ с конкретни усилия да спре финансирането на терористи.

"Темата бе „изненадващо“ пропусната от миналогодишната среща, чийто домакин бе Австралия, преди да се върне „в центъра на дневния ред“ за Турция", каза Джон Къртън, директор на G20 Research Group в университета в Торонто в онлайн коментар, цитиран от Bloomberg.

 

Още по темата

Мерки

Г20 ще настоява за по-бързо прилагане на Пакета финансови мерки /Financial Action Task Force, включващ:

 

/Снимка: официален тутиър акаунт на Срещата на Г20 в Анталия/


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма