fallback

Еврогрупата одобри третия спасителен план за Гърция

Споразумението, което подлежи на гласуване в Бундестага и други европейски парламенти, предоставя на Атина 26 млрд. евро до октомври

15.08.2015 | 10:31 Автор: Георги Стоянов

Финанансовите министри на страните от еврозоната одобриха третия спасителен пакет за Гърция на стойност 86 млрд. евро, съобщи Франс прес, цитирана от БНР.

"Нови заеми в размер до 86 млрд. евро ще бъдат предоставени на Гърция през следващите 3 години", се казва в изявление на Европейската комисия. Срещата на еврогрупата, която продължи около 6 часа, имаше за цел да уточни реформите, които ще бъдат изискани от гръцката страна в замяна на оказваната помощ.

Още по темата

Споразумението, което подлежи на гласуване в Бундестага и други европейски парламенти, предоставя на Атина 26 милиарда евро до октомври, когато ще бъде направен преглед на изпълнението на обещаните реформи. Първите 13 милиарда ще бъдат платени до 20 август и ще позволят на правителството на Алексис Ципрас да се разплати с Европейската централна банка и да укрепи гръцките банки.

Отсега нататък финансовата система ще бъде далеч по-стабилна. Обещана ни бе рекапитализация на банките без всякакъв ущърб за вложителите, така че негативният ефект от контрола върху капиталите ще бъде неутрализиран много скоро, а банките ще бъдат поставени на по-стабилни основи, коментира гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос.

Председателят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг изрази надежда, че усилията за стабилизиране на Гърция ще бъдат подкрепени от Международния валутен фонд:

Надявам се, че МВФ ще се включи в програмата, а също така и на увеличени постъпления от приватизация на гръцки активи. Вярвам също, че на даден етап ще можем да спестим средства на ЕСМ, като вземем заеми от капиталовите пазари.

Различията между еврогрупата и Международния валутен фонд обаче останаха и след снощните преговори.

Можем да постигнем устойчивост чрез реформената програма, с която разполагаме, и без да „подстригваме“ дълга, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. В същото време ръководителката на МВФ Кристин Лагард повтори позицията си, че дългът на Гърция е станал неустойчив и че страната не може да разчита дълго на собствените си сили.

Вчера сутринта проектът на споразумението беше одобрен, след продължителни дебати, и от гръцкия парламент.

fallback
fallback