Еврогрупата одобри третия спасителен план за Гърция

Споразумението, което подлежи на гласуване в Бундестага и други европейски парламенти, предоставя на Атина 26 млрд. евро до октомври

15.08.2015 | 10:31 Редактор: Георги Стоянов
Еврогрупата одобри третия спасителен план за Гърция

Финанансовите министри на страните от еврозоната одобриха третия спасителен пакет за Гърция на стойност 86 млрд. евро, съобщи Франс прес, цитирана от БНР.

"Нови заеми в размер до 86 млрд. евро ще бъдат предоставени на Гърция през следващите 3 години", се казва в изявление на Европейската комисия. Срещата на еврогрупата, която продължи около 6 часа, имаше за цел да уточни реформите, които ще бъдат изискани от гръцката страна в замяна на оказваната помощ.

Още по темата

Споразумението, което подлежи на гласуване в Бундестага и други европейски парламенти, предоставя на Атина 26 милиарда евро до октомври, когато ще бъде направен преглед на изпълнението на обещаните реформи. Първите 13 милиарда ще бъдат платени до 20 август и ще позволят на правителството на Алексис Ципрас да се разплати с Европейската централна банка и да укрепи гръцките банки.

Отсега нататък финансовата система ще бъде далеч по-стабилна. Обещана ни бе рекапитализация на банките без всякакъв ущърб за вложителите, така че негативният ефект от контрола върху капиталите ще бъде неутрализиран много скоро, а банките ще бъдат поставени на по-стабилни основи, коментира гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос.

Председателят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг изрази надежда, че усилията за стабилизиране на Гърция ще бъдат подкрепени от Международния валутен фонд:

Надявам се, че МВФ ще се включи в програмата, а също така и на увеличени постъпления от приватизация на гръцки активи. Вярвам също, че на даден етап ще можем да спестим средства на ЕСМ, като вземем заеми от капиталовите пазари.

Различията между еврогрупата и Международния валутен фонд обаче останаха и след снощните преговори.

Можем да постигнем устойчивост чрез реформената програма, с която разполагаме, и без да „подстригваме“ дълга, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. В същото време ръководителката на МВФ Кристин Лагард повтори позицията си, че дългът на Гърция е станал неустойчив и че страната не може да разчита дълго на собствените си сили.

Вчера сутринта проектът на споразумението беше одобрен, след продължителни дебати, и от гръцкия парламент.