Да има специален фонд за справяне с болестите при животните, предлага МЗХ

Средства може да се отчисляват от приходите на Агенцията по храните

12.08.2015 | 17:24 Редактор: Мариета Иванова
Да има специален фонд за справяне с болестите при животните, предлага МЗХ

Министерството на земеделието предлага създаване на специален фонд, в който да се събират средства за справяне със заразните болести при животните. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, предава Investor.bg, цитирайки БНР. Все още не е взето окончателно решение откъде ще се набират парите във фонда.

„Такъв фонд е съществувал допреди 15 години и не е ясно защо е закрит. Той обаче би позволил по-бърза реакция на държавата при избухване на заразни заболявания. Възможно е парите в него да се трупат, като се отчислява процент от таксите, събирани от Агенцията по храните (БАБХ)”, коментира заместник-министърът.

Годишно приходите на Агенцията са около 50 млн. лева, затова има възможност поне 5 млн. лева да влизат във фонда. Цветан Димитров гарантира, че пари от животновъдите за целта няма да се вземат.

Като друга мярка ведомството предлага Центърът за оценка на риска, който сега е към БАБХ, да мине на пряко подчинение на министъра на земеделието, за да подава точни данни за ситуацията в страната, без да е зависим от конюнктурата. Ветеринари и животновъди ще бъдат наказвани, ако не спазват мерките за безопасност, каза още заместник-министър Цветан Димитров.

Припомняме, че бившият изпълнителен директор на  БАБХ Пламен Моллов също беше предложил създаването на такъв фонд след заразата "със син" език по животните. Той обаче не успя да убеди управляващите да подкрепят идеята му.

Междувременно пресцентърът на агроминистерството съобщи, че с цел превенция на болестите по животните се очаква да бъде въведена тригодишна държавна профилактична програма, която да осигури планиране на профилактиката.

Предвижда се и ежемесечно посещение на ветеринарен специалист при всеки един фермер, като това ще бъде заложено и в самите договори, които ще се сключват между ветеринарите и земеделците.