Липсата на мотивация и ценности в основата на безработицата сред младите

80% от българите търсят външни причини да не развиват уменията си, коментира Томчо Томов от Националния център за оценка на компетенциите

02.05.2015 | 10:45 Редактор: Мариета Иванова
Липсата на мотивация и ценности в основата на безработицата сред младите

Липсата на мотивация и ценности са сред водещите причини за това много млади хора да не търсят работа, стана ясно от коментара на ръководителя на Националния център на за оценка на компетенциите към БСК Томчо Томов в предаването Денят On Air с водещ Ивайло Лаков. Експертът посочи, че около 250 хиляди са тези млади хора, които нито търсят работа, нито учат.

Той подчерта още, че мотивацията е вътрешна и външна. При първата активността за развитие на умения и отговорността за собствения живот е вътрешно присъща на отделния човек, докато при друга- причините се търсят извън самия него. Към т.нар. външни мотиватори може да се причисли размерът на възнаграждението, стана още ясно от коментара. В този смисъл и ниското възнаграждение може да бъде причина за пасивното поведение по отношение на търсенето на работа сред младите.

„Възнагражденията им се струват неадекватни на усилията, които ще положат.  Считат, че не си заслужава да работят за тези пари”, коментира Томчо Томов.

От думите му стана ясно, че ако липсва вътрешна мотивация за развитие на умения, за усъвършенстване в дадена професия, за постижения, дори при първоначално задоволително възнаграждение след месеци работещият може отново да загуби интерес към работата си.

Той коментира още и изоставащата производителност на труда у нас спрямо тази в ЕС и някои високопроизводителни държави.

„Производителността на труда зависи на първо място от уменията, от качествата, от компетенциите на работната сила, състоянието на човешкия капитал”, коментира Томов. Той подчерта, че от проведени проучвания става ясно, че сме на последните места в класации, измерващи компетенции, свързани с икономика на знанието, социални компетенции и т.н.   

Още по темата

„Не сме вътрешно мотивирани, ангажирани да развиваме уменията си. Това води до една нагласа, народнопсихология”, коментира той, подчертавайки че около 80% от българите са с външна нагласа за случващото се около тях или с друг думи търсят обяснението на причините извън себе си.

Според Томов размерът на минималното възнаграждение следва да се договаря между работодател и служители или да се случва чрез колективно договаряне. По думите му  „профсъюзите трябва да бъдат малко по-гъвкави, защото правят лоша услуга на хората, които представляват, особено с това предложение за гъвкави трудови договори”.

Експертът посочи още, че в близките години около 30% от хората в трудоспособна възраст ще работят на няколко места. Неговото мнение обаче е, че Кодексът на труда е застинал на развитието от 70-те години на миналия век.

От видео файла може да чуете и видите цялото интервю.