Половината българи живеят в лишения, твърдят от ЕК

България е на първо място в Европейския съюз по ниска производителност на труда, сочи доклад на Брюксел.

27.06.2012 | 18:11
Половината българи живеят в лишения, твърдят от ЕК

Повече от половината българи живеят в материални лишения, а страната ни е на челно място в Европейския съюз по този показател, сочат данните от публикувания в тримесечен доклад на Европейската комисия за заетостта и социалната политика. Според експертите от Брюксел се приема, че човек живее в лишения, ако не може да си позволи поне три от девет основни стоки и услуги.

От това те правят извода, че 56% от българите живеят в лишения, тъй като имат проблем с плащането на наем или ипотека, сметки за вода, ток или отопление, както и да посрещнат непредвидени разходи, или да се изхранват и обличат. 

Средно 17.4% от населението на общността търпи съществени лишения. Освен в България, висок е процентът на хората, които трудно свързват двата края в Румъния (49%), Латвия (46%), Унгария (40%) и Литва (36%). Най-добре живеят домакинствата в Люксембург (4%), Швеция (4%), Дания (6%) и Холандия (7%).

От доклада става ясно още, че около 43% българите са заявили, че не могат да си позволят през ден да ядат месо, риба или друга богата на протеини храна. Близо 50 на сто не си купуват нови дрехи, тъй като не могат да си го позволят, а около 11% нямат два чифта удобни обувки. 16% не разполагат с мобилен телефон.

Според изводите на Брюксел България е на първо място в Европейския съюз по ниска производителност на труда и по дял на младите хора, които нито учат, нито работят.

От данните става ясно, че все повече домакинства използват спестяванията си, за да покриват текущи разходи, а от началото на годината делът на семействата с дългове се е увеличил значително.