fallback

Турция отказа предложението на Иран за износ на газ

Турция и Иран нямат достатъчна инфраструктура за увеличаване на обемите

18.04.2015 | 13:59

Иран предложи да удвои износа на природен газ на намалени цени, но Турция отхвърли офертата, съобщи на 14 април 2015 министърът на петрола на Иран Биджар Намдан Зангане.

Иран в момента изнася около 10 млрд куб.м газ за Турция, пише Хюриет.

Вестникът цитира източници от турското Министерство на енергетиката, според което Иран е отказал да намали цената на износа на газ, но е предложил да открие нова линия за доставки на газ от около 10 млрд куб м на по-ниска цена, което Турция е оценила като „неприемливо“.

Турция продължава да купува по-голямата част от най-скъпия газ от Иран в сравнение с другите си големи доставчици Русия и Азърбайджан.

По неофициални данни Турция купува на следните цени /спорет Хюриет/:

  • по 490 долара за 1000 куб м газ от Иран,
  • по 425 долара за 1000 куб м газ от Русия,
  • по 335 долара за 1000 куб м газ от Азърбайджан.

Още по темата

По време на визитата си в Техеран в началото на април турският президент Реджеп Тайип Ердоган подсказа, че Турция може да купи повече газ от Иран, ако й направят отстъпка.

Министърът на енергетиката Танер Йълдъз също каза, че Турция ще купува повече газ от Иран, ако бъдат изпълнени търговските условия.

Турция е подала две оплаквания в Международния арбитражен съд срещу Иран заради високи цени на газа и ниско качество и количество.

Съдът се очаква да излезе с решение през май.

Годишното потребление на газ от Турция е 50 млрд куб м.

Турция внася 27 млрд кум б от Русия, 6 млрд куб м от Азърбайджан и 10 млрд куб м от Иран.

Иранската национална газова компания обяви на 14 април 2015, че износът за Турция се е увеличил с 1 млрд куб м до 9,69 млрд куб м за фискалната 2014, приключила на 20 март 2015.

Според този доклад Турция е внесла 10 млрд куб м ирански газ, но „турската държавна компания Botas няма достатъчно капацитет за такъв обем“.

Станислав Притчин, изследовател в Центъра за изследвания на Централна Азия, Кавказ и Волга-Урал в Москва обясни за Natural Gas Europe, че „няма много подготвена инфраструктура нито в Иран, нито в Турция за значително увеличение на доставките на газ. От друга страна съществуващият газов хъб в източно анадолския град Ерзурум няма капацитет да приеме 20 млрд кум м газ от Иран годишно“.

Според анализ на Международната енергияна агенция /International Energy Agency/ потреблението на газ в Турция през 2018 би трябвало да се увеличи до 59 млрд кум м годишно.

Цифрата може да достигне до 70 млрд куб м годишно през 2030.

/Корица: Иранска информационна агенция, министърът на петрола на Иран Зангане/

fallback
fallback