fallback

Фандъкова предлага София да има своя Агенция за инвестиции

По този начин инвеститорите ще имат възможност да получават нужната информация от едно място

23.03.2015 | 17:11 Автор: Мариета Иванова

Столична агенция за инвестиции да бъде създадена към Столичната община, предложи днес Йорданка Фандъкова на първото за годината заседание на Консултативния съвет по финанси и стопанска дейност към кмета на столицата, предава БТА.

Сред новите членове на съвета са председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, Христо Илиев - собственик на голяма компания за недвижими имоти, както и общинските съветници Иван Таков и Владимир Кисьов, пише Investor.bg.

Целта на Консултативния съвет е компаниите, които имат инвестиционни намерения в София, да получават от едно място цялата информация, която ги интересува, да бъдат намалени и премахнати административните пречки и забавяния, обясни Фандъкова.

По думите й така Столичната община активно ще се включи и ще подпомогне инвестиционния интерес на компаниите.

В момента информацията е разпръсната в различни отдели на общината и една компания може да загуби месеци наред, дори и години, докато достигне до заветното разрешително, каза кметът.

Тя посочи, че за създаването на агенция за инвестициите може да се използват капацитетът и потенциалът на Столичната общинска агенция за приватизация, чиято дейност по понятни причини е намаляла през последните години.

Кметът Фандъкова изтъкна, че международно изследване поставя София на 30  място по икономическо развитие сред 300-те най-големи градове в света. Заетостта в столицата се е увеличила през миналата година с 3,4 на сто.

София е с най-ниската безработица в страната - 3 процента за януари тази година при 11,1 на сто средно за страната, отбеляза още кметът.

В доклад на фондацията "Блумбърг" и на Лондонския университет по икономика и политически науки София беше определена като европейският град, който за период от 10 години (от 2003 до 2013 г.) има най-бързо нарастване на БВП на глава от населението, каза още кметът на София.

 

fallback
fallback