fallback

Работодателите са против вдигането на осигуровките

Диалогът между бизнеса и държавата отсъства, коментира председателят на АИКБ Васил Велев

21.01.2015 | 11:25 Автор: Мариета Иванова

Работодателите са против вдигането на осигуровките за пенсия, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Припомняме, че преди ден вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин предложи комплекс от мерки, свързани с пенсионната система, сред които и увеличаване на осигурителните вноски за следващите 12 години с общо 4.5 процентни пункта. По думите на Калфин това ще освободи до 2027 година 200 млн. лв. годишно, а с натрупване над 1 млрд. лв. в НОИ.

По повод новия кръг от преговори за пенсионната реформа председателят на АИКБ Васил Велев коментира днес, че трябва да се чуят различните мнения и искания на отделните страни. Той определи включването на представители на партиите в преговорите като опит на социалния министър да сближи позициите. Консенсус, обаче, било ясно, че няма да бъде намерен, подчерта Велев, и допълни, че бизнесът е против каквото и да било увеличаване на осигуровките.

По думите му има три мита, които трябва да бъдат развенчани. Той подчерта, че единият е, че  непременно, на всяка цена, включително и с цената на „замразяване на всичко“, на „изпепеляване на икономиката“ трябва да се балансира бюджетът на НОИ.

„Не- трябва да се балансира бюджетът на държавата – консолидираният бюджет“, коментира Велев и допълни, работодателите на разбират, защо пенсиите не се плащат от други данъци, а само от приходите от осигуровки.

„Вторият мит, който трябва да бъде разсеян, е че осигуровките у нас са ниски.

Всъщност данък „труд“, както го наричаме, е най-високият данък у нас. Или, за да вземете 100 лева, бюджетът трябва да вземе 50 лв. Или 50%. 20% е ДДС- 50% е данък „труд““, коментира Велев. В този смисъл той подчерта, че ако трябва да се увеличава някакъв данък, това не трябва да е данък „труд“. - „И без това пазарът на труда стагнира и не е това начинът да бъде раздвижен“.

„Третият мит е, че от намаляването на осигуровките в миналото не е имало никаква полза и някакви 20 млрд. лв. са потънали. Не, сметките са точно обратните – в резултат на намаляване на осигуровките се увеличи три пъти средната работна заплата. Увеличи се заетостта тогава – и в резултат се събраха много повече приходи в хазната.  Механичното увеличаване на осигуровките не води до линейно увеличаване на приходите в хазната“, коментира Велев.

По думите му проблемът с пенсионната система се състои в това, че „малко работещи, плащат пенсиите на много пенсионери. - “Пенсионерите са около 2 млн., заетите в икономиката са 1.7 млн. Другите са на бюджетна издръжка, т.е. те получават от бюджета, не внасят в бюджета нетно. Или 1.7 млн. плащат пенсиите на 2 млн. пенсионери и още половин милион заплати на бюджетната сфера“, коментира Велев. По думите му решението на проблема е в повишаване на ръста на икономиката, ограничаване на сивия сектор и др.

Велев посочи още, че е необходимо да бъде възстановен диалогът между правителството и бизнеса. По думите му към момента такъв отсъства и посочи за пример споразумението между синдикатите и правителството за промени в пенсионната система и увеличаване на минималната работна заплата- първото- сключено в неделен следобед, а второто без участието на бизнеса. Велев заяви още, че от работодателската организация обмислят да обжалват увеличаването на минималната заплата във Върховния административен съд.

Вижте цялото интервю от видео файла.

fallback
fallback