Работодатели предлагат различна минимална заплата за отделните сектори

Бюджетът за 2015 е много по-добър от този за 2014, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал

03.12.2014 | 10:16 Редактор: Мариета Иванова
Работодатели предлагат различна минимална заплата за отделните сектори

Минималната работна заплата да е различна за отделните сектори, настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Най-ниското възнаграждение е различно не само в отделните региони на страната, но и в различните икономически дейности, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той направи коментара в отговор на въпрос на водещата Йоанна Николова относно промяна на механизма за определяне на най-ниското възнаграждение.

„В ИТ сектора, в енергетиката, във финансите средната заплата е три пъти по-висока в сравнение с  дейности като ресторантьорство и хотелиерство, търговия и услуги, шивашката и др. При едните е 1800 лв., докато при другите – 550 лв. Как може и на двете места да имаме еднаква минимална работна заплата. Решението, което ние нееднократно сме предлагали, е да се договарят минимални работни заплати по икономически дейности, както е за осигурителните прагове“, коментира Велев.

Той посочи, още че у нас съотношението на минималната работна заплата към средната е далеч над средното за Европа. Към 2017 това „съотношение ще стане два пъти по-голямо, отколкото е в САЩ, които са пример за свободна икономика“, коментира Велев. По думите му „хората трябва да разберат, че заплатите не ги плащат работодателите- заплатите ги плащат клиентите, които са самите хора. Тези клиенти не искат да плащат заплати за някои браншове над 550 лв.. Ако средната заплата е под 550 лв., няма как минималната да бъде 500 лв. с класовете, начислени върху базовата“, коментира Велев.

По думите му планираното за следващата година увеличаване на минималното трудово възнаграждение е популиско и е взето под натиска на синдикатите и „може би и на коалиционния партньор АБВ“.

Позицията на Велев е, че се предлага едно неразумно решение – „рязко увеличаване на минималната работна заплата, което и без това изпреварва икономиката. То трябва да спре и да изчака икономиката да я настигне“.

Велев отбеляза още, че проектобюджетът за 2015 е много по-добър от този за 2014.

Още по темата

Той посочи, че сред предимствата е това, че се намалява преразпределението на БВП чрез бюджета, сваля се под 40%, запазва се данъчната стабилност, не се променят данъчните ставки, както и осигурителните вноски, намаляват се разходите за държавна администрация, и се рестартира пенсионната реформа“.

Велев подчерта още, че тези които получават пари от бюджета са много повече от тези които внасят в него. - „При нас пенсионерите са над 2 млн. души. Тези, които са на държавна заплата, са над половин милион, докато хората в реалната икономика са по-малко“.

По този повод той подчерта, че възрастта за пенсиониране следва да бъде увеличена. - „Няма причина да не изпълним европейската препоръка да изравним възрастта за пенсиониране“, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
aleksandar.georgiev.
преди 9 години
Гърция нали от Русия ще взима газ....Така че.....Нови връзки- стари тръби. Сигнализирай за неуместен коментар