Държавата да не отнема лицензите на ЕРП-та, настояват експерти

Ситуацията е политически подстрекавана, коментира проф. Кръстьо Петков.

25.03.2014 | 16:32 Редактор: Мариета Иванова
Държавата да не отнема лицензите на ЕРП-та, настояват експерти

Държавата не трябва да отнема лицензите на електроразпределителните дружества, тъй като това ще доведе до много негативни последици за държавата и за крайните потребители на електроенергия. Около това становище се обединиха енергийни експерти и икономисти по време на пресконференция, организирана от Института по енергиен мениджмънт. В рамките на събитието стана още ясно, че ако бъдат отнети лицензите на ЕРП-тата, дълговете им от 318 млн. лв към НЕК ще трябва да се плащат от новите собственици.

Опасенията на участниците във форума са, че задълженията няма да бъдат изплащани по прозрачен начин, няма да бъдат плащани и задълженията за зелена енергия, а средствата ще бъдат насочени към НЕК.

Експертите не приемат и хипотезата на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, че трите дружества целенасочено създават проблеми на НЕК като не изплащат задълженията си. Според проф. Кръстьо Петков ситуацията с ЕРП-тата е политически подстрекавана само няколко месеца преди европейските избори. Икономистът предложи няколко стъпки за излизане от създалата се ситуация.

Според експертите трябва да има няколкогодишен график за повишаване цената на тока и извършване на препоръчаните от Европейската комисия реформи в енергетиката.

Днес стана ясно още, че австрийската енергийна компания ЕВН е наела международен адвокат и ако българското правителство тръгне към национализация, ще предяви иск към България за 1 млрд. евро. Компанията се мотивира, че е платила за лиценза си 270 милиона евро и е направила инвестиции за над 600 милиона евро. Миналата седмица Росен Плевнелиев е провел среща с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц и е обсъдил притеснението на електроразпределителното дружество от липсата на конструктивен диалог с управляващите в България. От "ЕВН България" напомниха, че вече е заведено арбитражно дело срещу България във Вашингтон за неизпълнен договор между Австрия и България за насърчаване на инвестициите.