Fitch Ratings свали перспективата пред кредитния рейтинг на Русия

Очаква се потенциално забавяне на икономическия растеж заради санкциите от Запада

21.03.2014 | 12:34 Редактор: Елена Кирилова
Fitch Ratings свали перспективата пред кредитния рейтинг на Русия

След като вчера международната агенция Standard &Poor's снижи перспективата по рейтинга на Русия до негативна, реакцията и на друга топ агенция не закъсня. Днес Fitch Ratings свали перспективата пред кредитния рейтинг на страната до негативна, посочвайки потенциалното забавяне на икономическия растеж заради наложените санкции от Запада, след като по спорен начин Русия анексира украинския регион Крим, пише Bloomberg.

Все пак и двете компании потвърдиха рейтинга на страната от ВВВ – втората най-ниска оценка. Oт своя страна, Moody’s Investors Service оценява Русия с третия най-нисък инвестиционен рейтинг от Baa1, със стабилна перспектива.

Лошите новини за икономиката на Русия идват една след друга. Руската рубла поевтинява,централната банка се наложи да повиши изненадващо основния лихвен процент в началото на март, когато руските акции бяха подложени на сериозни разпродажби. На 3 март индексът на Московската фондова борса MICEX заличи 10% от стойността си само за ден.

От началото на годината пък индексът е спаднал с близо 15%. При старта на днешната търговия борсовият измерител се понижава с близо 3 на сто до 1 283,21 пункта. Икономистите и анализаторите очакват икономическия растеж на Русия също да се забави сериознозаради случващото се.

На 18 март руското финансово министерство прекъсна шестия пореден аукцион за продажба на държавни ценни книжа заради по-високите разходи, скочили рязко заради кризата в Украйна. Вчера рублата поевтиня с още 0,5% до 42,5585 спрямо кошницата на централната банка в долари и евро. По този начин от началото на годината местната валута удължи пропадането си с около 10%.

„След като американските и европейските банки и инвеститори могат и да не склонят да отпускат заеми на Русия при сегашните обстоятелства, то икономиката й може да се забави допълнително, а на частния сектор може да се наложи да бъде оказвана последваща подкрепа. Темпът на растеж спадна до 1,3 на сто през 2013 г., а инвестициите се свиха“, се посочва в становището на Fitch.

Понижението на перспективата идва и след като лидерите на Европейския съюз добавиха още 12 имена към списъка с руснаци и украинци, върху чиито авоари ще бъдат наложени санкции. Вчера американският президент Барак Обама обяви, че САЩ са взели решение за по-нататъшни санкции срещу Русия. Ще бъдат наложени нови наказателни мерки срещу руски правителствени служители и Банка "Россия", която подкрепя съществено руското ръководство. В допълнение, вече е била отворена вратата за прилагане на санкции срещу цели сектори от икономиката. Следващата седмица Обама ще пътува до Европа, където ще проведе консултации с лидерите на ЕС относно координиране на действията за увеличаване на натиска върху Русия.

Повече по темата вижте във видеото!