"Южен поток" не решава основните проблеми на българската енергетика

Цената на газа може да намалее с диверсификацията на доставките и достъпа, както и чрез местния добив, смята Руслан Стефанов

18.03.2014 | 09:26 Редактор: Ралица Пейчева

„Южен поток” не решава основния проблем на българската енергетика – високата цена на природния газ, коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air икономическият експерт Руслан Стефанов.

По негови думи под 2% от българските граждани използват природен газ, а основно суровината се ползва от топлофикационните дружества.

„Цената на газа се намалява чрез диверсификацията на доставките, повече източници на достъп и местен добив”, коментира Стефанов и посочи, че в момента страната ни е в топ 5 на най-високите цени, определяни от „Газпром” за клиентите в Европа.

Това е факт, въпреки че от години всяко българско правителство с „фанфари и сериозни пробиви” постига намаление на цената на газа след преговори с Русия. В същото време цените остават едни от най-високите за Стария континент и България плаща повече, отколкото Германия, допълни експертът.

Припомняме, че енергийният министър Драгомир Стойнев също анонсира за замразяване на преговорите за цената на природния газ, макар и да нямаше обявление за начало на такива разговори.

Стефанов беше категоричен, че „Южен поток” е руски проект и той е важен за газовите доставки на Русия в Европа и чрез него Москва може да оказва натиск с цените на суровината. Според него Европейската комисия късно е била привлечена в преговорите за проекта. „Не се знае дали след половин или една година няма да се озовем в ситуацията на АЕЦ „Белене” – с огромни искове и без подкрепата на нашите европейски партньори”, коментира  той.

Стефанов не смята, че кризата в Крим ще окаже негативно въздействие върху проекта „Южен поток” – ситуацията "се развива в очакваната посока и няма повишаване на риска”. Той припомни, че Европа е получила предупреждение за възможни проблеми при криза между Русия и Украйна още през 2009 година. 

Експертът препоръча на правителството да не се бави с газовите връзки и да се работи за развитие на местния добив като начин за намаляване на цената на газа.