Българите от чужбина не са заплаха за работните места на живеещите тук

Абсурдни препятствия пречат на добре образованите и квалифицирани кадри да се върнат в родината си, твърди икономистът Николай Ников

03.03.2014 | 09:52 Редактор: Ралица Пейчева
Българите от чужбина не са заплаха за работните места на живеещите тук

Българите, които се връщат от чужбина не са заплаха за работните места на живеещите и трудещите се тук, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Николай Ников.

Според него именно завръщащите се имигранти имат потенциал да раздвижат пазара на труда и с познанията си да увеличат шансовете на фирмите тук за успешни решения и разрастване на бизнеса. „Това значи и по-голям икономически растеж“, допълни той.

По думите му е в интерес на България да се намери начин да бъдат привлечени висококвалифицираните и образовани наши съграждани зад граница, да се върнат тук. „Те носят със себе си нови стандарти, нови правила, нови порядки на работа. Ангажирането им в държавни структури например, би подобрило съществено дейността на администрацията. Ето защо не считам за негативна тенденция, че много българи напускат пределите на страната. Когато се установят, те създават семейства, получават ценно ноу хау, и не на последно място – изпращат пари на близките си тук“, каза още Николай Ников.

Според него обаче често сънародниците ни зад граница полагат нискоквалифициран труд.

По думите му около 80% от имигрантите искат да се върнат в България, а голяма част от тях работят именно за да си купят жилище в България.

„Истината обаче е, че колкото и да искат да се върнат, към момента нямат много надежди за по-добър живот тук. Без национална стратегия и политика няма как да накараме повече български имигранти да се върнат в родината. Все още има абсурдни пречки. Например, България все още не признава дипломи от Великобритания и САЩ. Необходимо е да се премине през дълга и тромава 6-месечна процедура, за да се стигне до признаване на една диплома от Министерството на образованието и науката“, обясни Ников.