Бизнесът е станал по-прецизен, когато тегли кредити

Депозитите са твърде много, а сега банките нямат нужда от толкова средства, тъй като кредитирането все още е свито, коментира изпълнителният директор на Кредит Център

28.02.2014 | 10:11 Редактор: Ралица Пейчева
Бизнесът е станал по-прецизен, когато тегли кредити

„Фирмите в момента са изключително прецизни, когато прибягват до банково финансиране. Компаниите просто вече не теглят кредити, когато цената не ги устройва напълно“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев.

Според него бизнесът започва годината оптимистично. Надеждите на предприемачите са, че очаквания ръст на брутния вътрешен продукт ще спомогне за реализирането на повече приходи и ще раздвижи вътрешния пазар.

Въпреки това обаче неизвестността около подготвяните промени в кредитното законодателство обърква хората и създава завишени очаквания у тях, добави Тошев. „Дискусиите ще поскъпнат ли кредитите, ще отпаднат ли таксите и за кои кредити ще важи объркват потребителите и ги карат да се чувстват несигурни в кредитната си сделка. Не очаквам, че лихвите по кредитите ще скочат като резултат от промените. По-скоро ще се появят нови продукти, които ще отговарят на определени точки от европейската директива за ипотечните кредити“, обясни още експертът.

Относно спестяванията, той посочи, че депозитите в системата са станали твърде много, а банките в момента нямат нужда от толкова средства, тъй като кредитирането все още е свито. „Затова и лихвите по депозитите са паднали с близо процент за една година. Ако някой иска да печели, трябва да се ориентира към други инструменти с по-висока доходност. Например за масовия потребител взаимните фондове са чудесна алтернатива и смятам, че ще се наредят на второ място след инвестициите в недвижими имоти. И все пак, въпреки ниските лихви, българите продължават да влагат парите си на депозити“, допълни Тихомир Тошев.