Добрев: Правят се счетоводни трикове, за да се намалят загубите

През април-май трудно ще се плащат заплати в НЕК!

25.02.2014 | 18:06 Редактор: Ралица Пейчева
Добрев: Правят се счетоводни трикове, за да се намалят загубите

За първи път се намалява кредитният рейтинг на НЕК и това е показателно за начина, по който се управлява енергетиката, коментира на пресконференция днес депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката Делян Добрев.

Международната агенция Standard&Poor's понижи рейтинга на Националната електрическа компания (НЕК) от ВВ- на В+ с негативна перспектива в средата на февруари.

Вчера настоящият енергиен министър Драгомир Стойнев отхвърли обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че държавата води към умишлен фалит НЕК, и каза, че те са неоснователни.

Стойнев заяви, че правителството не само че няма намерение да доведе компанията до фалит, ами и работи по програма за стабилизация на сектора и реализация на големите енергийни проекти. Министърът определи обвиненията на лидера на опозицията като безпочвени, особено от страна на политици, „чиито действия са довели до увеличаване на дефицита с 2 млрд. лева и са водили целенасочена политика за цялостно сгромолясване на енергийния сектор“. По думите му сега правителството има ясна визия за цялостната енергийна система на страната.

Според Добрев обаче намаленият кредитен рейтинг ще доведе до по-високи разходи за обслужване на кредитите, които НЕК има, защото във всеки един от договорите за кредити са записани определени коефициенти за финансова стабилност, които дружеството трябва да спазва. Той цитира доклад на НЕК от края на миналата година, според който очакваната загуба е над 400 милиона лв. Правят се счетоводни трикове, като се записват бъдещи приходи от страна на бюджета, но това няма да промени ситуацията в енергетиката, допълни той.

„В момента се правят трикове, с които тази загуба да се намали до около 30 млн. лева, като се записват бъдещи приходи от страна на бюджета от квоти за въглероден диоксид. Този счетоводен трик няма да промени ситуацията в енергетиката. С решението от края на миналата година за повторно намаляване на цената на електроенергията се повиши цената за НЕК, но в същото време се иззеха половината от приходите в ресора“, обясни още той.

Според Добрев при липсващи 200 млн. лева приходи в регулатора към месеците април-май ще има трудности при изплащане на заплати. Той смята, че мотивите за намаления кредитен рейтинг на НЕК ще припокриват позициите на ГЕРБ.

Добрев даде и два примера за увеличаване на разходите в енергетиката. Според него в края на миналата година в мини „Марица-изток” са раздали по 1000 лева бонуси. „Там работят 7000 души, това прави 7 000 000 лева и то в момент, в който дружеството е на загуба в размер на десетки милиони левове“, каза той. От друга страна, се говори за екзотични идеи като някаква реиндустриализация чрез харчене на държавни средства – 50 млн. лева за „Химко” – Враца, допълни Добрев.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев каза, че към средата на февруари от фискалния резерв са изхарчени един милиард и 350 милиона лева. Това няма как да се случи, без да бъде посегнато на Сребърния фонд и фонд "Козлодуй", смята той.

Главчев припомни каква е била реакцията на политическите опоненти на ГЕРБ при подобна ситуация преди около година. Ситуацията сега е още по-тревожна, защото тогава бяха изтеглени 800 милиона за земеделските  производители, които предстояха да бъдат върнати съвсем скоро, а сега са изтеглени милиард и 350 милиона, посочи той.

В отговор на въпрос Главчев каза, че Светлин Танчев е освободен от партийното си членство в ГЕРБ, за да може да се развива в която партия пожелае. Той е независим депутат и може да гласува с когото си поиска, коментира Главчев, след като Танчев обяви, че вече ще представлява в парламента партията на Николай Бареков "България без цензура".