ОП Конкурентоспособност е единствената без загуби на средства за 2013 г.

Необходими са още средства за финансиране на проектите, твърди Ели Милушева

25.02.2014 | 10:50 Редактор: Елена Кирилова
ОП Конкурентоспособност е единствената без загуби на средства за 2013 г.

Оперативна програма “Конкурентоспособност” е единствената, която не загуби никакви средства в края на 2013 г. и дори има нужда от още средства за финансиране на проектите, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Ели Милушева, главен директор на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност”.

Ще бъде съставен списък с всички добри проекти от предишния програмен период, които ще бъдат финансирани първи през новия, уточни тя. По думите ѝ 1400 проекта преминават оценка в момента, а от тях могат да бъдат финансирани 120-130.

Милушева поясни, че няма риск България да загуби 90-те млн. евро по оперативната програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013”, които бяха под въпрос преди няколко месеца.

По думите ѝ правилата за разпределянето на средствата по Оперативна програма “Конкурентоспособност” няма да са много по-различни от тези за предходния програмен период, като 72% от средствата ще бъдат заделени за иновации, инвестиции в бизнеса и интернационализация. 23 на сто пък са предназначени за енергийна ефективност, разкри Милушева.

Тя изрази надеждата си още първите процедури да бъдат електронни и ще се върви все повече в посока ползване на електронните услуги.

Според нея първите процедури по кандидатстване вече могат да стартират, но има няколко правни въпроса, които трябва да бъдат изяснени преди това. На първо място това са правилата за допустимост и създаването на нов вътрешномониторингов комитет.

“Надявам се първите процедури да стартират през лятото или най-късно през есента”, заяви експертът. Според Милушева ще се действа поетапно, тъй като системата не разполага с толкова голям капацитет, но схемите ще са в много близка последователност, така че всички да могат да участват.

Дирекцията провежда регулярни срещи с Българската банка за развитие и двете страни са показали желание за партньорство. Това, което предстои, е изчистването на механизма за сътрудничество, уточни Милушева. Тя подчерта, че бизнесът проявява все по-голям интерес към европейските програми и дава все повече идеи.

Повече по темата вижте във видеото!