ПИБ придоби МКБ Юнионбанк

Първа инвестиционна банка придоби унгарската МКБ Юнионбанк за 47 млн. лв.

17.02.2014 | 17:39 Редактор: Деян Иванов
ПИБ придоби МКБ Юнионбанк

Първа инвестиционна банка успешно завърши сделката за придобиване на 100 процента от капитала на МКБ Юнионбанк.

Сделката е финализирана след получаване на необходимите одобрения от компетентните органи. Припомняме, че след като миналата година EBRD продаде и последните си три процента в банката, мажоритарен собственик до последно беше унгарската MKB Bank.

До момента Първа инвестиционна банка беше третата по големина банка в България с активи от почти седем и половина милиарда лева към края на миналата година. След придобиването на "МКБ Юнионбанк" ЕАД активите на ПИБ ще достигнат над 8,5 милиарда лева. С новите активи на Юнионбанк на стойност милиард 450 милиона, само мартенския отчет на новосформираната институция ще покаже дали уголемената Фибанк няма да изпревари Банка ДСК в класацията на Българската народна банка.

Придобиването ще повиши ефективността на банката, заявяват от Първа инвестиционна банка.

Въпреки многото очаквания за сътресения на българския банков пазар и консолидирането на сектора в следствие на световната финансова криза, това е една от малкото сделки в посока окрупняване, тъй като системата е относително стабилна на фона на клатещото се банкиране в по-голямата част от Европа и останалата част от света.

Водещ консултант на ПИБ по сделката е била международната финансово-консултантска компания "Лазард", заедно с Първа финансова брокерска къща.

(текст: Деян Иванов)