Банки vs Застрахователи

Неизбежно за някои банки ще се наложи да наберат допълнителен капитал. Това е проблем пред банковия сектор, от който обаче застрахователите няма защо да се притесняват.

12.02.2014 | 18:31 Редактор: Деян Иванов
Банки vs Застрахователи

През следващите 6 месеца, дългосрочните лихвените проценти ще продължат да нарастват. Както обаче се чу от г-жа Йелен вчера, краткосрочните лихви засега остават заковани на дъното. И това е много добра новина както за банките, така и за застрахователите. Защото ако сте банка, може да заемете средства на практика безплатно и да ги предоставите като кредити срещу прилична лихва с хоризонт от 3 до 5 години. В същото време, докато лихвените проценти нарастват, възвращаемостта в застрахователния бизнес се повишава. Структурно, това е доста добра среда. Ако говорим специално банките, винаги остава един смущаващ въпрос. Разполагат ли с достатъчно капитал?

Вероятно ще продължим да наблюдаваме съдебни скандали около банките може би с години напред. Разследването за манипулациите на валутния пазар току що започна. Миналата седмица шефът на британската комисия за финансов надзор заяви, че то ще продължи през 2015. Така че съдебни разходи за банковия сектор ще има за дълго време. 

(източник: Bloomberg)