ЕЦБ и европейската икономика

Нивото на инфлацията продължава да мъчи европейската икономика и Европейската централна банка в частност.

06.02.2014 | 13:27 Редактор: Деян Иванов
ЕЦБ и европейската икономика

Слаба инфлация в началото на тримесечието, месец по-късно анализаторите прогнозират, че ЕЦБ вероятно ще изчака до март, когато излизат допълнителни данни за икономиката и изведнъж лихвите са свалени – те направиха точно това, изненадаха пазарите. Тук започва дебатът. Има инфлация от 0,7%. ЕЦБ иска инфлация около 2%. 0,7% е доста под заложената цел. 

При програмата за подпомагане на пазарите от времето на финансовата криза ЕЦБ се намеси и купи италиански и испански облигации. Това решение беше доста противоречиво, тъй като Бундесбанк не искаше да позволи монетаризиране на дългове. Така че единственият изход от ситуацията беше тази операция да е кеш неутрална. В смисъл да се неутрализира ефекта върху паричното предлагане. Те постигнаха това, като стерилизираха купуването на облигации.

През последните няколко седмици обаче изтеглените от пазара средства се оказват по-малко. Причината, поради която Бундесбанк се противопоставяше на идеята за вливане на ликвидност, е страхът от инфлацията. Доколкото има информация сега Бундесбанк се е съгласила стерилизацията на тези облигации да бъде прекратена. Това ще има много сериозни последици. Това дефакто може да се приеме за вливане на ликвидност със задна дата. Това е решителната стъпка, за която споменават анализаторите на RBS. Това всъщност може да отвори вратите пред програмите за вливане на ликвидност в еврозоната.

(източник: Bloomberg)