80% от предприемачите недоволни от знанието, което получават младите

Необходими са спешни образователни реформи, алармира председателят на Българската търговско-промишлена палата.

22.02.2014 | 14:16
80% от предприемачите недоволни от знанието, което получават младите

Над 80 на сто от предприемачите у нас смятат, че младежите не получават достатъчно знания в университетите, нужни за професионалната им реализация. Според председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов са необходими спешни образователни реформи, за да се подобри качеството на придобитата квалификация, въпреки че в последно време бизнесът подпомага обучението на студентите чрез стипендии.

Висшите учебни заведения не бива да забравят, че подготвят бъдещи специалисти, необходими за бизнеса и би трябвало да следят съответните тенденции, коментира пред Bulgaria On Air Симеонов. Той е на мнение, че бизнесът трябва да участва в изготвянето на учебните програми. Причината е, че в момента от университетите излизат кадри с недостатъчно добра квалификация. Нужни са и законодателни промени, категоричен е той.   „Продължаваме да пускаме програми, които временно закърпват положението, без да се правят усилия временно заетите да придобият знания и да успеят да си намерят работа на един следващ етап на пазара на труда”, коментира още председателят на БТПП.

Освен компютърна грамотност и езици, на бъдещите кадри са им необходими и много практически знания, които могат да бъде набавени при сътрудничеството между бизнеса и висшите училища, подчерта Симеонов. Той допълни, че бизнесът вече инвестира в обучаващите си като предоставя стипендии по време на следването им.  

Вижте какво още каза той от видео файла.