Чобанов отрече да е има партиен принцип в разпределението на парите за общините

36% от средствата били за общини, управлявани от кметове на ГЕРБ, коментира финансовият министър.

11.02.2014 | 15:49
Чобанов отрече да е има партиен принцип в разпределението на парите за общините

500-те милиона лева от публичната инвестиционна програма за общините не са разпределени по партиен критерий и не са раздадени предизборно. Така финансовият министър Петър Чобанов отговори на обвиненията на опозицията, че няма държавни средства за населени места с кметове от ГЕРБ. Чобанов заяви, че в населени места, управлявани от кметове на опозицията, отиват 125 млн. лева от 350 млн. лева от парите за общините или 36% от цялата сума.

Според Чобанов 500-те милиона лева по програмата растеж и устойчиво развитие са достигнали до всички региони на страната и програмата изпълнява намеренията, с които е създадена.

„Разбира се че няма как парите да стигнат при проекти за 2 млрд. лева и бюджет на програмата от 500 млн. лева за тази година“, заяви финансовият министър.

Той допълни, че няма пълнота при предварителните списъци за разпределението на парите. Нямало и критерий на глава от населението, защото иначе средствата биха отишли само в София и в големите градове.

Чобанов съобщи още, че НАП проверява големите търговски вериги. От кабинета потвърдиха, че работят за по-добрата им регулация и взаимоотношенията им с българските производители.

В рамките на срещата на правителството с бизнеса вицепремиерът Даниела Бобева обаче попита защо търговските вериги никога не вписват в Агенцията по вписванията техните годишни отчети.

По думите на Бобева едно от важните неща е намаляването на таксите по вписване в Търговския регистър с 22 процента. Тя посочи, че това е свързано с големи разходи за държавата, но бизнесът ще спечели 4 милиона лева от тази операция.