Столична община залага 713 млн. лв. за капиталови инвестиции през 2014

Над 200 млн. лв. повече спрямо година по-рано са предвидените средства по европейски програми, заяви заместник-кметът Дончо Барбалов.

27.01.2014 | 10:23
Столична община залага 713 млн. лв. за капиталови инвестиции през 2014

Рекордните 713 млн. лв. за капиталови инвестиции са заложени в бюджета на Столична община, съобщи в ефира на Bulgaria On Air заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той поясни, че в сравнение с година по-рано сумата е значително по-голяма. Една от причините е заложените европейски средства по сключени и подписани договори.  В столичния бюджет за тази година са заложени над 200 млн. лв. повече пари по европейски програми спрямо година по-рано, коментира Барбалов. Така  средствата от еврофондовете за столицата ще достигнат 470 млн. лв.

Част от парите ще бъдат насочени към доставка на нови автобуси и метро влакове. Друга част ще бъдат заделени за продължаване на работата по изграждането на метрото и по строителството на Завода за механично-биологично третиране, коментира още Барбалов.

За тази година е предвидена и рехабилитация на основни пътни артерии, като например на част от „Цариградско шосе“. Ремонтни дейности са предвидени в района на Лъвов мост и на трамвайната линия по бул. „България“.

Заместник-кметът посочи още, че разплатените средства по капиталовата програма за 2013 са в рамките на 370 млн. лв. Приходите в хазната за миналата година са с 30 млн. повече спрямо 2012. За изминалата година Столична община е успяла да събере 486 млн. лв., като само от данъци и такси приходите са с 34 млн. повече, коментира Барбалов.

За следващата година заложените приходи са над 520 млн. лв., посочи още заместник-кметът. Той отбеляза още, че след въвеждането на новата система за он-лайн проверка на дължимия пътен данък на МПС в София приходите по тази линия са се подобрили значително.

„Разчитаме Министерството за транспорта да затегне проверките на пунктовете за прегледи, където все още има нарушения“, коментира Барбалов.

За 2014 са предвидени 15 млн. лв. за зимно почистване на столицата. При по-малко разходи, средствата се насочват към почистването и поддръжката на общината през лятото, поясни заместник-кметът. Той допълни, че бюджетът за 2014 е внесен на 22 януари. Законовият срок да бъде приет е до 18 февруари, но според Барбалов има готовност  финансовият план да бъде одобрен още на 6 февруари.