Без дебати парламентът одобри 20-процентния данък върху ВЕИ приходите

ВЕИ производителите ще търсят помощ за сезиране на Конституционния съд.

05.12.2013 | 17:21
Без дебати парламентът одобри 20-процентния данък върху ВЕИ приходите

Без дебати парламентът одобри окончателно таксата от 20% върху приходите от производство на ток от вятър и слънце. Мярката беше подкрепена от 116 депутата от БСП, ДПС и "Атака". От ГЕРБ 38 гласуваха "против", а 28 се въздържаха. По изчисления на управляващите се очаква таксата да донесе допълнителни приходи от 150 милиона лв. в бюджета.

Предложението за данък върху приходите на производителите на електроенергия от вятър и ток беше внесено изненадващо миналата седмица от депутати от „Атака“ по време на заседание на бюджетна комисия, където се гледаше  проектобюджета за 2014 г. Националистите не представиха нито мотив, нито някаква икономическа обосновка за таксата, но идеята беше одобрена от БСП и ДПС. Въпреки протестите на производителите на зелен ток, идеята залегна във финансовия план за следващата година. Опозицията не само че не одобри предложението и изрази подозрение, че дефицитът в НЕК може да доведе до поскъпване на тока, но и откри неясноти във формулировката му.

„Може ли колеги да умножаваме нещо с процент. Има ли в математика отговор на въпроса 2 по 20 процента равно на нещо или поне питам колко 2 по 20 процента, коментира бившият заместник-министър на финансите  Владислав Горанов.
Бившият енергиен министър Делян Добрев коментира, че е гласувал против, тъй като промяната се прави на едно четене в бюджета и още преди да бъде гласувана, има заявка, че ще се променя.

Приходите от таксата ще се използват за капитализация на енергийната система и най-вече да се стабилизира финансовото Националната електрическа компания. Очакваше се това да стане с постъпления от продажби на парникови емисии, но цената  на емисиите е твърде ниска, за да генерира сериозни приходи. Вчера премиерът Орешарски загатна за нови мерки за укрепване на електрическата компания, но не уточни какви.

По закон енергодружествата трябва да купуват задължително  ток от  ВЕИ-централите, а НЕК след това трябва да им възстановява разходите. През последните години обаче бяха присъединени много зелени мощности, което натовари финансово електрическата компания.  ВЕИ ставката ще се събира от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, но ще постъпва в държавния бюджет. 

ВЕИ производителите възнамеряват да потърсят помощ, за да  се сезира Конституционния съд за приетото решение с аргумента, че то противоречи на основния закон. В знак на недоволство и днес те излязоха на протест пред НС.